Гучні заяви державних мужів на початку літа про наміри «охопити оздоровленням та відпочинком» три мільйони дітей я сприйняв скептично. Та ось чую попередні звіти начальства і тішуся: процес ще триває (школярі зміцнюють здоров’я у центрах «Артек», «Молода гвардія» та шістьох санаторіях), а вже «охоплено» понад 3 млн. 227 тис. підлітків, що на 384 тис. більше, ніж торік.

Шукайте благодійників

Схоже, справою честі стала для можновладців кампанія оздоровлення та відпочинку дітей. І не тільки на шкільному асфальті.

Як це робилося в окремо взятому районі, скажімо, у Васильківському, що на Київщині? Поясню, чому зацікавився саме ним. Керівник області Анатолій Присяжнюк доручив відповідним службам оздоровити, зокрема, УСІХ сиріт і 70 відсотків підлітків з багатодітних родин. Сезон тільки розпочався, коли до редакції звернулася мати-вихователька дитячого будинку сімейного типу із села Мар’янівка. Ольга Зелінська повідомила, що п’ятеро її вихованців цього року, як планувалося, моря не побачать. Торік за державні кошти діти відпочивали на базі «Славутич» у Татарбунарському районі, що на Одещині. А цього року в райдержадміністрації поставили умову: путівки дамо, а на проїзд багатодітна сім’я має знайти гроші сама.

Де взяти 2350 гривень? І чому мати повинна ходити з простягнутою рукою, якщо законом передбачено пільги для її вихованців?

Розповіла Ольга Іллівна і про сумнозвісну базу «Славутич». «Харчування низької якості, умови проживання жахливі, вода тільки вранці, у дощ зі стелі тече, до моря півтора кілометра». Так було торік, але з цим мирилися, бо, мовляв, дарованому коню в зуби не заглядають.

Отже, сироти Зелінської біля моря не відпочили і, зрозуміло, не змогли оцінити рівень підготовки табору до цьогорічного сезону. Чи готовий він був до прийому школярів? Це, усунувши вищезгадані і не тільки недоліки, мав зробити власник бази — Васильківський завод холодильників. А зважаючи на виділену районом суму на оздоровлення (до 100 тис. грн.) тендер не проводився. Досвід же свідчить, що коли конкурентів нема, зобов’язання виконуються абияк.

Головне — море по коліна

На море поїхав я. І переконався, що багатьом дітям у таборі добре, бо про Артеки через соціальний статус і не мріють. Але має бути значно краще: ситніше, комфортніше, цікавіше.

Те, що дітей годували чотири рази на 39 гривень у день, і вони куштували овочі та фрукти — це не найгірший варіант. Бувало й гірше. А ось якість їжі... «Мене після їхнього супу нудить, — зізналася одна з дівчат (на знімку). — Це неподобство». Причина неподобства тривіальна — першу страву готував практикант з місцевого кулінарного, а не досвідчений кухар-наставник.

Те, що до єдиного на сотню хлопців і дівчат турніка завжди стояла черга, а другий снаряд лежав біля адміністрації табору; що на стадіоні — шар пилюки, а в сітці футбольних воріт — дірка, дорослі вважають дрібницями. Певне, як і дахи будиночків, що протікали й цього сезону. Як поведінка організатора дискотек, що невтомно крутив набридлу всім музику однієї з нацменшин; як і відверте ігнорування указівок урядовців навчати дітей плавання на будь-яких водоймах, не кажучи про море. Педагоги зізналися, що такого завдання перед ними Васильківське начальство не ставило...

Для більшості підлітків, якщо чесно, ці «дрібниці» не псували настрою. Не «Артек», казали. Але ж керівники держави орієнтують служби по роботі з дітьми не на байдужих до комфорту, а на якісні послуги...

«Ми поставили за мету забезпечити нову якість у питанні оздоровлення та відпочинку дітей», — зазначає, зокрема, міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Хотіли як краще

У 2013 році з місцевого бюджету Васильківського району на оздоровлення півсотні дітей у «Славутичі» виділили 99 800 грн. Більше не змогли. І якби не кошти благодійників, план з оздоровлення район успішно провалив би. А так 26 підлітків відпочили в оздоровчому таборі Алушти, 106 учнів — переможців олімпіад та всеукраїнських конкурсів побували на о. Кріт за особистого сприяння голови облдержадміністрації. І це не все.

— За кошти районного та сільських бюджетів, Фонду соціального страхування, спонсорської допомоги, благодійних фондів, депутатів, а також коштів батьків було залучено 665 700 грн. Цих грошей вистачило на три заїзди на базу «Славутич», — розповіла начальник райвідділу освіти Ірина Гейко. — Там оздоровилися 317 школярів, які потребують особливої уваги та підтримки.

Багато батьків відмовилися від путівок з різних причин, стверджує Ірина Миколаївна. Родина Зелінської, вочевидь, належить до відмовників. «У нас таких сімей лише дві на район, — зазначає в. о. голови РДА Володимир Черпак. — Невже ми не знайшли б їй спонсора, якби вона звернулася до нас?».

Отож-бо, треба було не випроваджувати матір-виховательку за поріг шукати доброго дядечку, а самим його знайти й оздоровити п’ятьох школярів... І вже сьогодні слід думати про альтернативні центри оздоровлення наступного літа. Їх в Україні, виявляється, 18 тисяч 267. І світ не зійшовся клином на базі заводу холодильників у Татарбунарському районі.

Замість коментаря 

У Васильківській райдержадміністрації з гордістю показали грамоту, підписану керівниками гостинного центру Бессарабії. Вони дякували освітян за високий рівень організації дитячого відпочинку на базі «Славутич»... А звідти редакцію повідомили, що після від’їзду кореспондента «Голосу України» сітку на футбольних воротах замінили, а ось турнік встановлять наступного літа.

 

Київ — Одеса.

Фото Світлани ЗАЙНУЛІНОЇ.

АУДИТ

За результатами аудиту Колегія Рахункової палати зробила висновок, що кількість оздоровлених дітей у 2012-му порівняно з 2011 роком зросла на 2,3 відсотка. Водночас на тлі стрімкого зростання захворюваності школярів виконання відповідних заходів із підвищення якості цього оздоровлення не забезпечено, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Торік, як і в минулі роки, в шкільних таборах провели літо 72,3 відсотка дітей. Тим часом у закладах оздоровлення (за даними Держстату) перебувало лише 369,5 тис. хлопців і дівчат (9 відсотків). Зокрема, 70,1 тис. (73 відсотки) сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 24,1 тис. (14,5 відсотка) інвалідів, 76 тис. (25,4 відсотка) дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Аудитом встановлено, що кількість позаміських оздоровчих баз протягом 2012 року зменшилась з 1812 до 1731, а кількість місць у них — на 5,4 тис. (2,8 відсотка).

Сьогодні ще не сформовано Державний реєстр дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, до якого станом на 18 травня поточного року внесено лише 77,1 відсотка від загальної кількості.

ДО ТЕМИ

Тисячу пільговиків не оздоровили, хоча кошти були

Як з’ясували працівники прокуратури та СБУ під час перевірки табору «Старт» у місті Бериславі, що на Херсонщині, тут за державні кошти грілися під сонцем 23 учні, записані як діти з незаможних чи багатодітних родин. А в Каланчацькому, Цюрупинському, Великоолександрівському, Каховському районах органи місцевого самоврядування прагнули зекономити, не повністю профінансувавши відпочинок дітлахів із соціально вразливих сімей. Лише після втручання правоохоронців влада знайшла 884 тисячі гривень, за які оздоровилися понад чотири тисячі хлопців та дівчат.

Чимало порушень «спливло» в семи оздоровницях Скадовського та Генічеського районів. У гонитві за прибутками їхні власники в розпал сезону приймали юних більше, ніж це передбачено санітарними нормами. Харчування, зрозуміло, теж було далеким від ідеального.

«Скажімо, у приватному таборі «Романтик» Скадовського району виявили 112 пачок йогурту з барвниками та консервантами. Протягом дев’яти днів у меню-розкладці тут постійно фігурувало картопляне пюре, а в день перевірки його давали і на обід, і на вечерю, — зазначає прес-секретар обласної прокуратури Федір Самойленко. — У порушення закону про оздоровлення та відпочинок дітей 185 відпочивальників з інших регіонів приїхали без страхових свідоцтв».

Утім, це ще цяцянки порівняно з тим велетенським «гарбузом», що його піднесла соціально незахищеним дітям обласна влада: було зірвано тендери на організацію оздоровлення 1020 пільговиків, а 2,5 мільйона гривень з регіональної скарбнички так і залишилися невикористаними.

Микола ОДРЕХІВСЬКИЙ.