У Чернігівській області щойно завершилися дводенні всеукраїнські змагання Кубок КСК «Бреч». У них узяли участь 25 команд з Київщини, Луганщини, Рівненщини, Львівщини та інших областей. Спортсмени привезли у Бреч Корюківського району, де з 2006-го діє кінне племінне господарство, понад 80 коней. Між наїзниками різного віку (а у змаганнях виборювали першість і діти) розгорілася справжня азартна боротьба за здобуття медалей та грошових винагород за високі показники.

Зазначимо, що у селі Бреч найсучасніший кінноспортивний комплекс офіційно відкрито лише у грудні 2012-го. Йому ще не виповнилося і року, але він за такий короткий час набув доброго іміджу в Україні.

— Я приїхала сюди вперше, — сказала кандидат у майстри спорту студентка Київського національного економічного університету Софія Ковтун. — Мені дуже сподобалася конюшня, тут такі гарні майданчики! Умови для тварин ідеальні. Та й для спортсменів теж. Нарешті в Україні з’явилося місце, куди варто поїхати з конями і навіть гарно відпочити.

Переїхав на проживання та для спортивних тренувань до Бреча й майстер спорту Михайло Червонюк, який вважає, що тамтешній кінноспортивний комплекс входить до п’ятірки найкращих в Україні. Тут є всі умови і для підвищення спортивної вправності наїзників, і для відпочинку. Адже із найсучаснішою спортінфраструктурою вдало поєдналася туристична: кафе, ресторан, готель, котеджі, сауна з басейном, квадроцикли, велосипеди, засоби для риболовлі тощо.

Уже кілька років мешкає і тренується у Бречі й кандидат у майстри спорту Ірина Панченко, яка неодноразово ставала призером всеукраїнських змагань — Кубка Києва з виїздки, Кубка президента ФКСУ.

Кінноспортивний заклад являє собою комплекс споруд. На 30 гектарах розташовані три стайні, зимовий манеж розміром 20х60 м, левади, літні тренувальні та турнірні поля. І на останніх, і на манежі — якісний ґрунт, який виготовлявся провідною німецькою компанією Der Grune Sand. Поголів’я коней на сьогодні становить 86 тварин, зокрема 36 конематок і 3 племінні жеребці.

Як зазначив директор кінноспортивного комплексу Валерій Нікітенко, метою створення підприємства було передусім розведення елітних коней ганноверської породи. Останні ще не набули поширення в Україні. Тож у Чернігівській області вирішили заповнити цю лакуну. КСК «Бреч» нині вже є офіційним членом Ганноверської Асоціації.

— Ганноверська порода має безліч переваг, — зазначив керівник племгосподарства та клубу, — зокрема, вона є найчисленнішою теплокровною породою у світі. Її історія почалася ще в 1735 році. Характерною рисою цих коней є практично досконалий екстер’єр. Важливою рисою керинга жеребців для розведення ганноверської породи є перевірка їхнього характеру, бо тільки коні з урівноваженою вдачею допускаються до розведення. Нині маточне поголів’я господарства налічує 36 кобил. Вони представляють усі значущі кровні лінії ганноверської породи. Крім того, чимало з них мають статус премійованої кобили Ганноверського союзу. Племінні жеребці ТОВ «ПГ «Бреч» отримали ліцензію у Німеччині. Всі кобили внесені до Племінної книги Ганноверської Асоціації. У селекційній програмі племгосподарства беруть участь колишні основні жеребці державного конезаводу в Целлі: Ель Банді, Балетмейстер і Баллібо Х. Лошат нашого племгосподарства щорічно таврують представники Ганноверської Асоціації. Також вони отримують усі необхідні ідентифікаційні документи. Наші кваліфіковані співробітники сприяють подальшому розвитку і вихованню коней для досягнення у майбутньому успіхів у спорті та племінній справі.

У зв’язку з великим племінним поголів’ям ТОВ «Племінне господарство «Бреч» орендує 800 гектарів полів для випасу у весняно-осінній період, а також 270 гектарів, які використовуються для заготівлі сіна.

Ось у таких сприятливих реаліях спортсмени з різних куточків України боролися за першість. Для змагань було визначено десять маршрутів для спортсменів різного рівня підготовки. Наїзникам необхідно було подолати на конях перешкоди від 80 до 140 сантиметрів. Розпочали змагання діти віком до 14 років. Більшість з них показали досить високий рівень майстерності на своїх маршрутах. Одинадцятирічна Софійка Сокол з Київської області, наприклад, уже добре тримається у сідлі і загалом вдало керувала своїм підопічним. Також у конкурі взяли участь й аматори. Особливе захоплення глядачів викликали спортсмени віком від 18 до 30 років. Найкращі наїзники змагалися за Гран-прі. На кожному маршруті судді визначали переможців, яким вручили медалі за три призові місця.

 

Корюківський район

Чернігівської області.

Фото автора та Віктора КОШМАЛА.

Прапор змагань піднято.

Майстер спорту Михайло Червонюк (на передньому плані) щойно отримав медаль за перше місце.

Момент змагання.

КСК «Бреч».