Якщо вірити Мінагропроду, в Україні зібрано майже 35 мільйонів тонн зерна. Кожен гектар у середньому дає по 31,4 центнера. Тим часом, тривалі дощі внесли суттєві корективи у жнива (правду кажуть, що сільгоспвиробництво — цех просто неба). Якщо раннім культурам погода посприяла, то з пізніми вийшло важче. У багатьох регіонах, особливо на півночі країни, верхній шар грунту перезволожений. Найбільше таких площ у Житомирській, Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Чернігівській областях.
Так, комбайни не можуть виїхати на бурякові лани, які потопають у багнюці, що в свою чергу гальмує запуск переробних підприємств. Нині коренеплоди викопано на 14 тисячах гектарів — це лише п’ять відсотків посівних площ під цукристими.
З кукурудзою також негаразди. Попри те, що «королеву ланів» масово почали збирати зо два тижні тому, качанисту вдалося обмолотити тільки на восьми відсотках площ. Змокле зерно — додаткові витрати для сільгоспвиробників. Щоб знизити вологість на один відсоток, аграріям на тонні потрібно сплатити близько 23 гривень. Тож не важко порахувати, аби довести до пуття зібрану качанисту вологістю 26 відсотків і вийти на 16, треба віддати 230 гривень з кожної тонни.
Істотне відставання й по соняшнику. На ту саму дату його зняли з сорока відсотків полів.
Як зазначають у Гідрометцентрі, дощі, що прогнозуються до кінця вересня, можуть погіршити якість незібраних соняшнику, сої та кукурудзи. Окрім того, така погода значно ускладнює проведення посівної озимих культур.