У критичній ситуації опинилися Гайсинський і Крижопільський цукрозаводи, які першими на Вінниччині розпочали новий виробничий сезон. На підприємства перестали доставляти сировину. Через затяжні дощі механізатори не можуть вивести в поле бурякозбиральну техніку. У неділю й понеділок на заводи не привезли жодного кілограма коренів.
— У неділю ввечері, коли припинився дощ, механізатори спробували виїхати на бурякову плантацію, але їм це не вдалося, механізми застрягали у ґрунті, — розповіла кореспонденту «Голосу України» голова Крижопільської райдержадміністрації Лідія Семенюк. — У нашому районі найбільше порівняно з іншими цукристих, майже десять тисяч тонн. Такої складної ситуації, як нині, не було вже багато років.
У суботу з кагатів, сформованих край поля, вивезли останні центнери коренів. Станом на вчорашній день на підприємстві залишилося трохи більш як п’ять тисяч тонн сировини за добової потужності 7,5 тисячі. Щоб не допустити зупинку конвеєра, істотно зменшили добову потужність. Якщо дощі не припиняться, завод доведеться зупинити.
Така само ситуація на Гайсинській цукроварні. Підприємство має трохи більшу потужність — 7,6 тисячі тонн коренів на добу. Запасів сировини теж зовсім мало. Переривання технологічного процесу обернеться значними втратами, стверджують фахівці. За їхніми прогнозами, збитки будуть і на інших семи заводах, що працюватимуть у нинішньому році. Показник цукристості протягом останньої десятиденки (10—20 вересня) знизився на півтора відсотка. А витрати на доставку коренів з поля на завод, а також на їх очищення, стануть більшими, ніж це було у погожі дні, адже показник фізичної забрудненості зріс утричі і становить 15 відсотків.
— Нинішній сезон цукроваріння стане одним з найгірших за останні роки, — прогнозують в асоціації «Поділляцукор». — Хоча на початок вересня мали прекрасні показники: врожайність становила майже 450 центнерів, на сто центнерів більше минулорічної, цукристість коренів теж висока — 16,5 відсотка.
За рахунок підвищення врожайності і цукристості планували компенсувати цукор, якого не доберуть через зменшення посівних площ (порівняно з 2012-м їх скоротили на двадцять тисяч гектарів). Навіть після того, як випогодиться, показник цукристості не відновиться. Вже очевидно, що цукру зварять менше, ніж торік, коли «цукровий Донбас» видав на-гора 365 тисяч тонн солодких кристалів. Однак їх дефіциту не буде, бо є перехідні запаси. Все одно цукор продаватимуть дорожче, ніж він коштує нині, це не викликає сумніву у фахівців.
Вінницька область.
Фото Галини КВІТКИ.