Україна очікує на підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі, відповідаючи на запитання, чи буде підписано Угоду про асоціацію в листопаді цього року.

Глава держави також наголосив, що для вирішення будь-якого питання необхідна співпраця двох сторін. За його словами, Україна виконує свої зобов’язання. «Будь-які рішення приймаються двома сторонами. Що стосується України — вона своє слово сказала. Ми очікуємо відповіді від Європейського Союзу», — констатував він.

А під час зустрічі з Президентом Литовської Республіки Далею Грибаускайте глава української держави Віктор Янукович зазначив: «Той діалог, який відбувся зараз, і ваш виступ підтверджують те, що ми з вами йдемо до завершення виконання домовленостей. Сподіваюся, що саміт у Вільнюсі буде успішним».

Президент Литовської Республіки своєю чергою висловила сподівання на успішне проведення саміту в листопаді. Вона назвала підписання Угоди символічним завершенням того непростого шляху, яким ішла Україна. «Шляху реформ, можливо, іноді недоліків, труднощів, але все-таки це шлях до благополуччя, про-цвітання вашого народу», — зазначила Даля Грибаускайте та додала: «Якби це було можливо — до кінця довести цю місію, — для мене була б велика честь, і я була б дуже рада, що така маленька Литва змогла бути тим місцем, яке завершило б один із таких дуже вдалих кроків вашого народу до іншого майбутнього».

Про спільну відповідальність 

Під час дискусії за участю представників опозиції Віктор Янукович наголосив, що відповідальність за результати Вільнюського саміту «Східного партнерства» має нести не лише влада, а й усі політичні сили, представлені у Верховній Раді. Таке переконання Президент України висловив, відповідаючи на запитання лідера парламентської фракції «УДАР» Віталія Кличка щодо наслідків підписання або непідписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. За словами Віктора Януковича, народні обранці так само, які і представники влади, несуть відповідальність перед своїми виборцями.

«Ви — частина суспільства, яка вас підтримує, і ми завжди з повагою ставимося до будь-яких думок людей. Процеси політичні — вони завжди, безумовно, сприяють чи заважають. Сьогодні вони сприяють. Тому, сподіваюся, відповідну частку відповідальності несете і ви. Разом зі мною», — сказав Президент.

На переконання глави держави, саме конкуренція між політичними силами сприяла, в тому числі, початку масштабних реформ у країні. Водночас він зазначив, що політики мають не лише конкурувати, а й бути готовими до співпраці, особливо в таких важливих для держави питаннях, як євроінтеграція, адже Україна йшла до підписання Угоди про асоціацію не один рік, нагадав Президент. І головним тут, за його словами, є вміння обстоювати позицію держави, її інтереси. «Я знаю також, і ви знаєте, що таке тримати удар. Так? Я тримав удар у своєму житті дуже багато разів і пройшов через це життя, тримаючи ці удари», — сказав Віктор Янукович.

Справа Тимошенко

Коментуючи справу Юлії Тимошенко, Президент України зауважив, що всі рішення повинні прийматися в межах законодавчого поля та в юридичній площині. «Я дуже вдячний місії Європарламенту Кокса—Квасневського, які разом з Україною сьогодні шукають вихід із цієї ситуації. У нас ще є час, і ми будемо згідно з планом, тим, який є, працювати. Поки що ми не сказали ні «так» ні «ні». Відповідь повинна бути у площині, яка б дала змогу нам у законодавчому полі знайти рішення», — сказав він. Водночас Віктор Янукович запевнив, що він як ніхто інший зацікавлений у вирішенні цього питання.

«Треба дати відповідь на ті справи, які сьогодні перебувають у судах. А відповідь на це питання може дати тільки суд чи добровільне рішення Тимошенко», — наголосив Віктор Янукович.

Водночас представник місії Європарламенту Олександр Квасневський вкотре заявив про необхідність лікування Юлії Тимошенко за кордоном.

«Тимошенко хвора. Вона потребує операції, а потім терапії, а потім реабілітації. Ми сподіваємося, що вона поїде за кордон», — сказав він під час конференції. Спецпредставник Європарламенту також висловив надію, що українська влада прийме цю пропозицію.

«Ми сподіваємося, що уряд України прийме цю пропозицію, яка вже підготовлена багато місяців тому», — сказав Олександр Квасневський.

Влада та опозиція мають співпрацюівати

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко у своєму виступі зазначив, що євроінтеграція надасть Україні реальну можливість для швидкого й ефективного подолання системної кризи, яка не дає країні розвиватися. І головне сьогодні — скористатися цією можливістю.

«Україні потрібна стратегія успіху! Має змінитися суть відносин між владою і людьми. Їх основою повинна бути свобода людини і гарантія захисту її прав. У нас є чіткий план перетворень у країні», — наголосив він. Водночас В. Кличко зауважив, що зміни в країні неможливі без зміни влади, бо здійснити їх може тільки та влада, якій люди довіряють.

Окреслюючи роль опозиційних сил в євроінтеграційному процесі, лідер «УДАРу» сказав, що опозиція має змусити владу, щоб ця угода виконувалась і реформи розпочались, а після зміни влади вона втілить в Україні європейські стандарти.

Ще один представник опозиції — голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що три основні елементи, потрібні для змін в Україні, — це ефективний уряд, демонополізація в політиці та економіці і встановлення верховенства права.

За його словами, щоб подолати політичну монополію, потрібні вільні та чесні вибори та що в Україні має бути встановлено справедливість і верховенство права.

«В Україні кожен має бути впевнений, що його власність захищена законом і Конституцією, що суддя захищатиме закон, а не «телефонне право», як нині відбувається в країні», — підкреслив політик.

На його думку, якщо вдасться втілити ці три критерії, то вдасться справді змінити країну, і Угода про асоціацію з ЄС та Зону вільної торгівлі — це чудовий план дій України.

На необхідності формування конструктивного порядку денного і працювати над вирішенням питань, важливих для розвитку України, під час дискусії наголосив народний депутат, заступник голови Партії регіонів Сергій Тігіпко. Як приклад такого підходу політик назвав євроінтеграційні законопроекти, над підготовкою яких у парламенті працює робоча група під його керівництвом у складі представників чотирьох фракцій.

«Українських політиків, владу та опозицію помирила справа. Нам і надалі потрібно шукати конструктив», — наголосив Сергій Тігіпко, додавши, що хоч на адресу Партії регіонів і лунає чимало критики, проте незаперечним є те, що саме впродовж останніх трьох років робиться все, щоб Україна підійшла до саміту у Вільнюсі готовою.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента).

ДОСЛІВНО

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ:

«Україна сьогодні показує, який має подальший потенціал. Ми добре розуміємо, що листопадом не закінчиться модернізація країни, вона продовжуватиметься, і більшою мірою все ще попереду».

Учасники десятої Ялтинської щорічної зустрічі.