Голова Верховної Ради України Володимир Рибак заявив про готовність українського парламенту проводити роботу з подальшого розширення і наповнення новим змістом україно-індонезійської правової бази.
Обговорення питань двосторонньої співпраці українського та індонезійського парламенту відбулося під час учорашньої зустрічі Володимира Рибака з Головою Народної Консультативної Асамблеї Республіки Індонезія Сідарто Данусуброто.
Вітаючи С. Данусуброто (на знімку), керівник парламенту зазначив, що перший візит Голови Народної Консультативної Асамблеї до України сприятиме подальшому розвитку україно-індонезійських відносин на всіх рівнях. В. Рибак підкреслив, що Україна розглядає розвиток відносин з Індонезією як один із пріоритетних напрямів своєї зовнішньої політики в регіоні Східної Азії. «У цьому контексті ми надаємо особливого значення візиту Президента України Віктора Януковича до Індонезії, що планується здійснити в лютому 2014 року», — сказав він.
Відзначаючи важливість візиту делегації на чолі з Головою Комісії з питань міжнародних відносин та оборони Ради народних представників Республіки Індонезія Махфудзом Сіддіком до України 13—17 квітня цього року, який надав поштовху активізації міжпарламентської взаємодії, керівник українського парламенту заявив, що українська сторона зацікавлена у розширенні двостороннього міжпарламентського співробітництва.
Торкаючись питань торгово-економічного співробітництва між країнами, Голова Верховної Ради наголосив на тому, що Індонезія є важливим економічним партнером України. Водночас, обидві сторони використовують наявний потенціал не на повну силу. Тому, сказав В. Рибак, слід приділити особливу увагу продовженню роботи Міжурядової україно-індонезійської Комісії з питань економічного і технічного співробітництва, третє засідання якої плановано провести у Києві.
У напрямах розвитку взаємовигідного співробітництва в гуманітарній сфері керівники парламентів виділили освіту і туризм. Зокрема, В. Рибак відзначив, що у 2012—2013 роках у рамках індонезійської програми навчання «Дармасисва» 16 українських студентів здобували освіту у вищих навчальних закладах Індонезії.
Україна високо оцінює позитивний досвід співробітництва з Індонезією в рамках міжнародних організацій, у тому числі ООН, підкреслив В. Рибак і висловив упевненість, що взаємодія на міжнародній арені розширюватиметься. У цьому контексті він зазначив, що Україна підтримала кандидатуру Індонезії до Ради ООН з прав людини на 2011—2014 рр. і сподівається на підтримку з боку індонезійської сторони України у питанні включення до складу непостійних членів Ради безпеки ООН на період 2016—2017 рр.
Голова Верховної Ради також висловив сподівання на активну двосторонню взаємодію парламентаріїв у рамках діяльності Міжпарламентського союзу, до складу якого входять представники парламентів з усього світу.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Дослівно
Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Я впевнений у продовженні плідної взаємодії між нашими законодавчими органами по лінії парламентських комітетів. А створення «груп дружби» у Верховній Раді та Парламенті Індонезії свідчить про готовність сторін до подальшого поглиблення співробітництва».