Вечірнє засідання 19 вересня
На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що під час наради керівників фракцій досягнуто домовленості стосовно ухвалення в цілому євроінтеграційного законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень.
Під час обговорення Арсеній Яценюк («Батьківщина»), аргументуючи, чому опозиція зранку відмовилася підтримати цей законопроект, нагадав, що 5 вересня було досягнуто зовсім інших домовленостей, ніж ті, що містилися в поданому на друге читання документі. «Ми домовились, що Кабінет Міністрів не буде визначати, кому платити, а кому не платити та що з прикінцевих положень із фрази «розмір бюджетних асигнувань» буде виключено слово «розмір». Тобто в бюджеті мають бути передбачені кошти на виплату всієї заборгованості за рішеннями судів. «За таких умов цей закон може мати позитивне голосування», — наголосив А. Яценюк.
Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) зазначив, що обговорення цього законопроекту показало, що парламент вміє домовлятися. «Ми досягли домовленості з поправок і вони сприйняті урядом, тому цей документ готовий до ухвалення», — сказав Ю. Мірошниченко. Відтак 325 народних депутатів проголосували за ухвалення цього закону в цілому.
Так само в цілому було схвалено законопроект про внесення змін до Конституції щодо розширення повноважень Рахункової палати у сфері контролю за доходами та видатками держбюджету.
За цими змінами статтю 98 Конституції України пропонується викласти у такій редакції: «Контроль від імені Верховної Ради України за надходженням коштів до державного бюджету України та їх використанням здійснює Рахункова палата. Організація, повноваження і порядок діяльності Рахункової палати визначаються законом».
Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) повідомив, що Конституційний Суд визнав пропоновані зміни такими, що відповідають вимогам Основного Закону та закликав народних депутатів підтримати законодавчу ініціативу глави держави, котра є одним із зобов’язань України перед Євросоюзом. «Ці зміни дозволять парламенту, а разом з парламентом і громадянам України, мати більше інформації та отримати більший контроль над публічними фінансами в Україні», — наголосив він.
Народний депутат Андрій Мохник, зазначивши, що свободівці підтримують зміни до Конституції, закликав Верховну Раду невідкладно заповнити наявні у Рахунковій палаті вакансії, щоб вона працювала відповідно до закону. У зв’язку з цим Арсеній Яценюк («Батьківщина») також нагадав про раніше досягнуті домовленості, що кожна фракція матиме своє представництво в Рахунковій палаті. «Прошу підтвердити ці домовленості», — зазначив він, звертаючись до керівництва Верховної Ради.
Тож, підбиваючи підсумки обговорення, глава парламенту Володимир Рибак підтвердив, що в його кабінеті справді було досягнуто домовленості, що до складу Рахункової палати увійдуть представники усіх фракцій. Після цього законопроект про внесення змін до Конституції підтримали 380 народних депутатів.
У першому читанні було схвалено законопроект про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Як зазначив голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, на сьогодні розробники законопроекту близькі до того, щоб вийти на остаточну його редакцію. А от що стосується нюансів дискусії, то уряд пропонує почати процедуру роздержавлення за добровільною згодою друкованих ЗМІ та щоб цей період тривав три роки.
Натомість комітет вважає, що й так надто довго говориться про роздержавлення, тому достатньо річного перехідного періоду. «Якщо з 1 січня 2014 року закон набуде чинності, то до 1 січня 2015-го — добровільна процедура роздержавлення, а з 2015 року до 2017-го — обов’язкова», — наголосив М. Томенко.
Стосовно того, якою буде процедура роздержавлення — як традиційна приватизація чи реформування під контролем Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення — то з цим комітет планує визначитися під час підготовки законопроекту до другого читання.
Також Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроекти: про внесення зміни до статті 287 Митного кодексу України (щодо створення і функціонування індустріальних парків); про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо сплати судового збору). З урахуванням пропозицій Президента ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок. Насамкінець Верховна Рада схвалила у першому читанні проект закону про внесення зміни до статті 6 Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо НАК «Нафтогаз України»).