За ініціативою депутатської групи із міжпарламентських зв’язків зі Швейцарською Конфедерацією відбувся круглий стіл на тему: «Швейцарський досвід у боротьбі з корупцією в Україні». Обговорення проходило в рамках серії публічних дискусій з обміну досвідом між Україною та Швейцарією. У ньому, зокрема, взяли участь Посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер, глава депутатської групи із міжпарламентських зв’язків зі Швейцарською Конфедерацією Ірина Бережна, заступник керівника групи Ігор Рибаков, народні депутати, експерти.
Під час дискусії народний депутат Ігор Рибаков наголосив на актуальності антикорупційної боротьби для нашої країни.
«Для нас це проблема №1, яка прямо загрожує національній безпеці країни. Корупція підриває довіру народу до влади, а без такої довіри жодні ефективні реформи неможливі. Соціологічні опитування показують, що найкорумпованішими сферами українці вважають міліцію, суди і державну службу. Держслужба, правоохоронна й судова системи — це каркас, на якому тримається держава, але сьогодні він геть прогнив і потребує невідкладних дій щодо відновлення», — вважає І. Рибаков.
Політик також запевнив, що він і його однодумці приділяють проблемі боротьби з корупцією значну увагу. «Ще 2011 року ми підтримували створення Антикорупційного комітету при Президентові України. У рамках парламентської роботи зробили все можливе для прийняття Верховною Радою Закону «Про принципи запобігання і протидії корупції». У травні 2013 року наполягали на ухваленні низки важливих змін до цього документа», — поінформував він.
На думку парламентарія, сьогодні Україні необхідна довгострокова стратегія боротьби з корупцією. «По-перше, це продовження модернізації законодавства за прикладом Швейцарії. По-друге, заходи щодо запобігання корупції та її профілактика. По-третє, має йтися про антикорупційну пропаганду серед громадян. Звісно, що, формуючи таку стратегію, ми опиратимемося на досвід Швейцарії», — наголосив І. Рибаков. Тому він підкреслив, що за результатами дискусії очікує на конкретні дії, наприклад, щодо розроблення та затвердження закону, який би допомагав відстежити витрати чиновників, і про можливість створення інституту бізнес-омбудсмена.
У свою чергу Ірина Бережна також наголосила на важливості для України антикорупційного досвіду Швейцарії. Вона переконана, що за допомогою рекомендацій кращих швейцарських фахівців цей досвід можна бодай частково запровадити в нашій країні.
Вл. інф.