Нещодавно Майя Пирогова-Корнійчук, авторка книги «Невловимий Саша Жалов. Розповідь доньки партизана», побувала в Києві. А повернулася на Вінниччину, до рідного Ладижина, з доброю звісткою: її книга про найпотужніше в Україні підпілля часів війни невдовзі вийде третім виданням. Так вирішила Комісія у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. при Верховній Раді України.

«Невловимий Саша Жалов. Розповідь доньки партизана» — це книга про партизанського комісара Максима Корнійчука, невловимого «Сашу Жалова» та його побратимів з Другої партизанської бригади, які організували та керували потужним рухом Опору на Вінниччині в роки війни. Це, як писав Михайло Каменюк у передмові до книги, виклик «обставинам часу», адже по війні довго не визнавали партизанського подвигу сотень патріотів, які не проходили «за партійним реєстром» всенародної війни з гітлерівцями...». А масштабність тих подій вражаюча: такої радянської підпільно-партизанської мережі, як на Вінниччині, не було в жодній з областей республіки.

Ця книга — збірник рідкісних архівних документів, листів та живих свідчень — є цінним джерелом не тільки для науковців та краєзнавців. Більшість зібраних тут матеріалів узято не з архівів, а від самих учасників та свідків подій. Все це супроводжується коментарями авторки — М. Пирогової-Корнійчук та упорядника книги, досвідченого журналіста-краєзнавця Ю. Нагорного. Їхні контакти з парламентською Комісією у справах колишніх партизанів зав’язалися ще минулого року. Саме тоді в Києві, на запрошення комісії   М. Пирогова-Корнійчук узяла участь у святковій зустрічі з ветеранами, приуроченій до Дня партизанської слави, в рамках якої відбулася презентація книги «Невловимий Саша Жалов». Книга отримала визнання. А її авторку сивочолі ветерани вітали зі сльозами на очах...

Праця Майї Максимівни увінчалася успіхом: не лише на рідній Вінниччині оцінили результат її двадцятилітньої дослідницької праці (див. «Голос України»:    В. Скрипник. «Дочка відвоювала чесне ім’я батька», 22.06.2011 р.) — тепер і парламентська комісія визнала цінність книги та долучила її до першоджерел про феноменальне явище в історії партизанського руху в Україні — створення та діяльність на Вінниччині Другої партизанської бригади, очільниками якої були Максим Корнійчук та його бойові побратими. Автору книги — лауреатові минулорічної обласної журналістської премії ім. Костянтина Гришина — комісія вручила Почесну Грамоту Верховної Ради України, дала цінні поради та пропозиції щодо третього видання.

Авторка М. Пирогова-Корнійчук та упорядник Ю. Нагорний поспішають зробити все, аби це видання стало подарунком усім до Дня партизанської слави. Ймовірно, з іншою назвою — «Їх не залякав «Вервольф». Наступне видання буде доповнено новими цікавими знахідками.

Майя Пирогова-Корнійчук, лікар за фахом, виконує високу місію — пробуджує наш громадянський обов’язок в ім’я відвойованого полеглими героями.

Тетяна МОТОРНА, краєзнавець.

 

Зліва направо: голова парламентської Комісії у справах колишніх партизанів В. Римар, М. Пирогова-Корнійчук, Ю. Нагорний.

Фото автора.