Через окупацію Криму кузня олімпійських кадрів — Вище училище фізичної культури Херсона — втратило свій оздоровчо-тренувальний центр. Під нього заклад багато років орендував у Ялтинської міськради базу «Зміна» біля приморського селища Понизівки. І щосезону її відвідували як понад чотириста учнів ВУФК, так і чемпіони світу, Європи, Олімпійських ігор, відновлюючись після важких турнірних навантажень.

Але після захоплення півострова путінськими військами адміністрація закладу визнала неможливим підтримувати ділові стосунки з окупаційною владою. Адже викладачів та директора училища Леоніда Барбіна не зрозуміли б самі учні, котрі виходять на змагання під жовто-синім прапором, обстоюючи спортивну честь рідної країни.

Але залишати юних спортсменів без можливості відпочивати й тренуватися влітку на лоні природи також було б несправедливо і неправильно. Тому педагоги ВУФК звернулися з проханням розв’язати проблему до голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Путілова. Очільник регіону не підвів: у Скадовську для училища швидко, без бюрократичної тяганини, підшукали будівлю місцевої школи-інтернату, ліквідованої через різке зменшення кількості сиріт. Приміщення було добряче «підтоптаним», тому обласна рада не тільки ухвалила рішення передати його на баланс кузні олімпійських кадрів, а й виділила 982 тисячі гривень для оплати найневідкладніших ремонтних робіт, які вже у розпалі.

— Найперше заходилися латати дірявий дах, бо дощова вода руйнує перекриття. Далі черга дійде до заміни старих дерев’яних вікон на металопластикові та облаштування комфортних двомісних номерів з усіма зручностями для спортсменів. Нова база прийме перших гостей уже на початку наступного літа. До того ж до їхніх послуг буде не тільки житло і тренажери, а й окремий великий пляж на березі Чорного моря. З пляжем для наших вихованців обіцяє посприяти міський голова Скадовська Олександр Гавриш, — ділиться планами директор ВУФК Херсона Леонід Барбін.

Щоправда, аби перетворити колишній інтернат на сучасну оздоровчо-тренувальну базу європейського рівня, треба не мільйон гривень, а щонайменше в десять разів більше. Першочергової заміни на більш економічне потребує обладнання котельні, бо надміру дорогого обігріву бюджетна установа «не потягне». Тому в училищі сподіваються й на допомогу Федерації важкої атлетики України. Адже саме в Скадовській філії училища існує перспективна школа важкоатлетів, чиї вихованці неодноразово завойовували медалі на престижних міжнародних і національних турнірах, є кандидатами до олімпійської збірної. І нинішнього навчального року Міністерство молоді та спорту збільшило в цій філії ліцензійну кількість учнів із 70 до 106 — талановитих кандидатів вистачає.

До речі, на будівлю ліквідованого інтернату претендували й військові. Командувач ВМС України віце-адмірал Сергій Гайдук свого часу звертався до Херсонської обласної державної адміністрації з проханням про безоплатну передачу нерухомості у власність Міністерства оборони — під розміщення моряків, передислокованих до Скадовська для захисту морських рубежів держави. Проте будівлю вирішили залишити дітям. Але й захисникам батьківщини пішли назустріч, запропонувавши під казарми дві тутешні оздоровниці.

Херсон.

Директор ВУФК Херсона Леонід Барбін.

Учениці ВУФК Херсона зі своїм тренером.

Фото автора.