У Раді міністрів Криму мають намір відмовитися від планів створення кар’єра з видобутку щебеню в районі курортного селища Коктебель і Карадазького природного заповідника. Про це повідомив голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов за підсумками круглого стола за участю кримських учених-екологів.
Навіть за попередніми оцінками експертів, створення гірничодобувного підприємства на цьому місці може завдати непоправної шкоди природному фонду, істотно забруднити повітря курортів і негативно вплинути на хімічний склад ґрунтів виноградників, що прилягають до промислової ділянки.
Крім того, за словами проректора з наукової роботи Національної академії природоохоронного і курортного будівництва Миколи Любомирського, щебінь, який тут добуватимуть у разі розробки кар’єра, буде практично непридатний для виробництва бетону, оскільки за своїми фізико-хімічними характеристиками призводить до його швидкого старіння й передчасного зношування.
Зрештою, висновки вчених вплинули на позицію глави кримського уряду. «Я схиляюся до думки, що на цьому проекті потрібно поставити хрест. Але потреба в кар’єрі є, шукати місце для нього все одно треба», — підкреслив Анатолій Могильов. Він звернувся до геологів із проханням допомогти в пошуку іншої ділянки, оскільки автономія планує масштабне будівництво доріг, а для цього потрібні будматеріали.
Нагадаємо: як писав «Голос України», в листопаді 2012 року ТОВ «Стройпрогресс» виграло конкурс, проведений Державною службою геології та надр України на промислову розробку Планерського родовища вулканічної породи андезит. Промислову площу ділянки розміром 50 гектарів планувалося розташувати за три кілометри від знаменитого кримського курорту Коктебель і лише за півкілометра від меж Карадазького природного заповідника, що входить до складу Національної академії наук України.
 
Крим.