Нещодавно створене у Верховній Раді міжфракційне депутатське об’єднання з профілактики неінфекційних захворювань (НІЗ) та боротьби з ними пропонує створити в Україні Національний альянс для боротьби з НІЗ, який об’єднуватиме народних обранців, представників уряду та громадських організацій. Метою такого альянсу буде боротьба з чотирма основними неінфекційними хронічними захворюваннями — серцево-судинними, онкологічними, легеневими та цукровим діабетом.

За словами голови правління спілки захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» Валентини Очеретенко, проблема НІЗ є великою проблемою не лише для нашої держави, а в усьому світі. Понад 36 мільйонів людей через ці хвороби щорічно втрачають життя. Фахівці ВООЗ серед основних факторів риску констатують зловживання алкоголем, палінням, відсутність фізичної активності, неправильне харчування — надмірне вживання солі, цукру та насичених жирів.

Народний депутат України Святослав Ханенко (фракція ВО «Свобода»), котрий є лікарем із 40-річним стажем, зауважив, що вищому законодавчому органу необхідно долучитися до розв’язання цієї проблеми. До складу депутатського об’єднання увійшли 22 парламентарії, представники всіх політичних сил.

За словами С. Ханенка, проблема боротьби з неінфекційними захворюваннями є питанням національної безпеки. Адже передчасна смертність та втрата працездатності людей позначається на дієздатності країни. «Ця глобальна проблема фактично стосується кожного з громадян України, — наголосив депутат. — Створення національного альянсу має сприяти пропаганді здорового способу життя та реагуванню на виклики. Без культивування у суспільстві здорового способу життя ми не зможемо досягти перелому в загрозливих тенденціях, пов’язаних зі станом здоров’я українців. Для того щоб робота об’єднання та альянсу була результативною, необхідно об’єднати зусилля парламенту, уряду та громадських організацій, ЗМІ».

Цю думку підтримав і народний депутат Богдан Бенюк: «На жаль, українці за своїм здоров’ям не стежать, тож треба об’єднувати зусилля громадських організацій і політиків, до якої б фракції вони не належали, відкривати людям очі й переконувати їх у потребі здорового способу життя».

На думку представників депутатського об’єднання, проблеми охорони здоров’я можуть стати об’єднуючим чинником  для представників різних політичних сил.

Факт

На діабет, рак, серцево-судинні та хронічні респіраторні захворювання припадає близько 80% усіх випадків смертей.