Посол Іспанії Хосе Родрігез Мояно відзначив життєздатність нашої демократії і добру перспективу для підписання Угоди про асоціацію — співпрацю всіх фракцій у Верховній Раді
Учора відбулося перше засідання депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія. Участь у засіданні взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Хосе Родрігез Мояно та представники посольства.
Керівник групи Сергій Терьохін (фракція «Батьківщина») підкреслив: «Було б дуже добре, якби в іспанському парламенті хоча б неформально створити аналогічну групу. Це дуже важливо, оскільки після Вільнюса треба буде очікувати ратифікацію політичної частини і загальної Угоди про асоціацію з Євросоюзом у кожному національному парламенті ЄС. Ми хочемо бути лобістами України в іспанському конгресі».
Хосе Родрігез Мояно зазначив, що йому приємно бачити в групі представників усіх парламентських фракцій. Це означає життєздатність української демократії. «Ми досі не вичерпали можливостей для створення кращих відносин, перспектив в економіці, культурній та гуманітарній сферах. Саме така група може відігравати важливу роль у цьому процесі», — підкреслив посол і додав, що повідомить іспанських парламентаріїв, які зацікавлені у поглибленні відносин з Україною, про створення такої групи.
Іспанія, за його словами, сподівається на підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі. Адже для цього є добрі перспективи — співпраця всіх фракцій у парламенті. Він висловив впевненість, що Верховна Рада зможе ухвалити необхідні закони для підписання Угоди. Також, вважає посол, для вступу в ЄС дуже важливо консолідувати реформи, які вже почали проводитися, та покращити інвестиційний клімат. А головне — законодавчо захистити українців.
Хосе Родрігез Мояно наголосив, що посольство Іспанії завжди готове допомогти у вирішенні будь-яких питань. «Ми сподіваємося, що ви також співпрацюватимете та допомагатимете нам у розв’язанні проблем українців, котрі живуть і працюють в Іспанії, щодо захисту іспанського бізнесу в Україні тощо», — сказав посол.
Він повідомив, що Іспанія має тісні відносини з Латинською Америкою, і цей досвід може бути корисний для нашої країни. А ще можемо поділитися знаннями і досвідом у лікуванні хвороби Дауна, трансплантації органів тощо.
Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія Сергій Терьохін (праворуч) та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні пан Хосе Родрігез Мояно.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.