Глава уряду Арсеній Яценюк сподівається, що парламент у четвер ухвалить перший пакет із 15 законопроектів, які дозволять ухвалити Держбюджет на 2015 рік.

«До Верховної Ради передано пакет законопроектів, які передбачають реформи у податковій, бюджетній, митній та фіскальній сферах, дерегуляції, оподаткування великого бізнесу, зміни та оптимізації підходів по соціальних видатках, спрощення умов ведення бізнесу та зменшення навантаження на малий і середній бізнес», — зазначив прем’єр під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів та висловив сподівання, що парламент під час їх розгляду «проявлятиме не політиканську, а державницьку позицію стосовно тих змін, які потрібні країні».

Зазначивши, що саме з такими гаслами всі політичні сили йшли на вибори, тому тепер настав час давати відповіді на дуже чіткі запитання, що таке реформи: «Уряд дав своє бачення, і це бачення — перший крок, щоб 2015 рік принаймні став роком стабілізації. Якщо ми проведемо всі необхідні зміни — не тільки приймемо закони, їх ще й виконувати потрібно, то у 2016 році в нас є перспектива до економічного зростання. Попри те, що 20 відсотків української економіки втрачено».

Говорячи про процедуру розгляду та ухвалення законопроектів, прем’єр зазначив: нині «м’яч на полі Верховної Ради». А це означає, що народні депутати разом з міністрами мають на засіданнях комітетів постатейно прочитати та узгодити подані законопроекти. «На найближчому засіданні парламенту ми повинні прийняти перший пакет із 15 законів у першому читанні», — наголосив А. Яценюк та нагадав усім фракціям коаліції, що цей пакет реформ надав коаліційний уряд, у якому представлена кожна фракція.

Дослівно

Арсеній Яценюк: «Кожен член уряду разом із тими політичними силами, які формували уряд, несуть відповідальність разом із коаліцією за долю держави. І лідери політичних сил не мають права в сьогоднішніх умовах займатися популізмом та пробувати отримати дешеві політичні дивіденди».

За словами прем’єра, якби в політичних сил було більше політичної волі, то план реформ був би ще глибший і радикальніший, на кшталт тих реформ, які проводилися в Польщі, Латвії, Литві та Естонії. Але, за його словами, навіть перший пакет, внесений урядом, вже викликав певний політичний спротив: «За рейтинги бояться. Треба не про рейтинги думати, а про те, як дати можливість країні розвиватися, і не завтра і післязавтра, а на роки наперед. Поляки це зробили двадцять років тому, і тому сьогодні це одна з ключових європейських економік. Бо вони не думали про завтра. Вони думали, що буде за рік і п’ять».

Відтак А. Яценюк персонально закликав всіх лідерів фракцій, «які сформували коаліцію, проголосували за Програму дій уряду, делегували членів уряду, обіцяли народу України», виконати обіцяне.

«Ми готові до найактивнішої роботи, 24 години на добу і сім днів на тиждень», — запевнив глава уряду та наголосив на необхідності ухвалення першого пакета із 15 законопроектів у першому читанні вже на найближчому засіданні парламенту, бо тільки це дозволить ухвалити Держбюджет на 2015 рік, доходи і видатки якого сформовано на базі нового податкового, бюджетного, митного і соціального законодавства. Крім того, якщо стосовно якихось законопроектів не буде розбіжностей, прем’єр закликає представників комітетів рекомендувати Верховній Раді ухвалити їх одразу в першому і другому читанні та в цілому.

Серед інших важливих законопроектів А. Яценюк назвав проект закону про трансфертне ціноутворення, який не дасть великому бізнесу ховати свої надприбутки в офшорних зонах. «Ми повинні легалізувати, витягнути з тіні весь тіньовий і нелегальний бізнес, який існує в країні», — сказав він та зазначив, що весь нелегальний бізнес потрібно закрити, а те, що відповідає світовим стандартам, — легалізувати та оподаткувати, щоб гроші йшли до бюджету, а не до кишень корупціонерів.

Арсеній Яценюк нагадав: з 1 січня 2015 року починає діяти закон, який відкриває доступ до інформації стосовно власників нерухомого майна. А міністр юстиції Павло Петренко поінформував: у середу на виконання закону про розкриття речових прав Кабінет Міністрів приймає рішення про відкриття доступу до майнових реєстрів. Назвавши це рішення історичним, міністр повідомив, що з 1 січня будь-яка юридична та фізична особа зможе отримати доступ до майнових реєстрів нерухомого майна як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Прем’єр також повідомив, що уряд прийняв рішення ще раз спробувати доправити гуманітарну допомогу на території, які тимчасово перебувають під контролем очолюваних Росією терористів. «Ситуація — вкрай складна, адже російські терористи зробили заручниками людей, які проживають на території Донецької та Луганської областей, що тимчасово не контролюються центральною владою», — сказав він та підкреслив: гуманітарна катастрофа, яка зараз є на територіях цих областей, пов’язана тільки з тим, що Росія не виконує Мінський протокол і Україна не має туди доступу.

«Тому що швидше ми повністю відновимо контроль, то швидше зможемо туди відправляти кошти, відбудовувати школи, лікарні, залізницю й давати нормальне життя для громадян», — сказав А. Яценюк.

Водночас віце-прем’єр Геннадій Зубко нагадав: українська влада вже намагалася направити допомогу для тих територій, але це не вдалося. Тож у четвер буде зроблено ще одну таку спробу, коли з Харкова вирушать три колони із 326 тоннами допомоги в напрямку Краматорська, Сєверодонецька та Павлограда. Вантаж призначено для будинків-інтернатів, дитячих будинків та будинків для людей похилого віку. «Питання тільки, чи дозволять сепаратисти цю допомогу довезти», — зазначив Г. Зубко.

«Людям треба допомогти, бо там українські громадяни», — сказав А. Яценюк та вкотре наголосив: для врегулювання ситуації потрібні не просто контакти переговорників, а конкретні рішення: «Пропускають наші гуманітарні вантажі, виконують Мінський протокол, забираються геть з української землі — й тоді крок за кроком ми будемо стабілізувати ситуацію, в тому числі й стосовно відбудови інфраструктури». При цьому він нагадав: уряд підписав з Європейським інвестиційним банком угоду про виділення 200 мільйонів доларів, які мають бути спрямовані саме на відновлення територій, над якими Україна вже відновила свій контроль.

Під час засідання уряду також було обговорено вкрай напружену ситуацію в енергетичному секторі. «Якщо не вистачає електроенергії в країні, то це означає, що й на тих територіях, де тимчасово орудують росіяни, світла також не буде», — заявив А. Яценюк. Тим паче, що, за його словами, перша і ключова причина віялових відключень електроенергії — це російський тероризм: «Росія не дає вивезти близько трьох мільйонів тонн вугілля, яке накопичилося на українських шахтах на територіях, тимчасово контрольованих терористами».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив: з середи запроваджено жорсткі графіки обмежень постачання електроенергії по всій території України, в тому числі це стосується Криму та тимчасово окупованих територій. «Починаючи з середи ми поставили це питання досить радикально, тому будь-які попередньо доведені ліміти контролюватимуть досить жорстко», — сказав міністр та додав, що в середу зранку у зв’язку з недотриманням лімітів від енергопостачання було відключено Кримський півострів.

Стосовно запасів вугілля міністр повідомив: за останній місяць, на жаль, додатково було спалено 

300 тисяч тонн вугілля, яке знаходилося на електростанціях. За його словами, це пов’язано з обмеженням завезення вугілля з території Росії. Водночас міністр висловив сподівання на швидке та успішне завершення переговорів з Росією — і близько тисячі вагонів з вугіллям буде пропущено через кордон. Крім того, нині тривають переговори про постачання електроенергії не тільки з Росії, а й з Молдови та Білорусі.

У зв’язку з цим А. Яценюк нагадав, що уряд дозволив усім компаніям, які мають ліцензії, постачати електроенергію в Україну, та закликав міністра прискорити переговори як про постачання електроенергії, так і про забезпечення наших електростанцій вугіллям. «Те, що зараз нас рятує, — це температура, але як тільки підуть серйозні мінусові показники, ситуація в енергосистемі буде ще складнішою», — підкреслив прем`єр.