Учора, в день народження В’ячеслава Чорновола, під Генеральною прокуратурою відбувся пікет (на знімку), учасники якого закликали нарешті назвати та покарати винних у смерті політика.

Трагедія, яка забрала життя очільника Народного руху, сталася ще у березні 1999 року. Автомобіль із ним зіткнувся з вантажівкою на майже порожньому шосе. На той момент міністром внутрішніх справ був нині вже теж покійний Юрій Кравченко. Саме він назвав те, що сталося, «випадковою смертю через порушення правил дорожнього руху обома водіями». На той час це була офіційна й єдина версія. Пізніше під тиском громадськості справу реанімували. Щоб встановити істину, різні керівники правоохоронних органів призначали нові й нові експертизи, залучали експертів, у тому числі й іноземних, застосовували у слідстві детектор брехні тощо. Однак про результати таких дій повідомлялося вкрай скупо. Як наслідок — сумніви з приводу того, що загибель народного лідера не випадковість, у суспільстві зростали. Особливо після смерті одного із вкрай важливих свідків — експедитора, який був у кабіні КамАЗу. Ця справа мала кілька історичних витків. Увага до неї посилювалася у зв’язку із розпалом касетного скандалу у 2001 році. Потім — у 2005-му. Тоді заступник генпрокурора Микола Голомша відкрито заявив: відпрацьовується версія про замах на життя. Були повідомлення про те, що одразу після аварії В’ячеслав Чорновіл і його водій були ще живі і невідомі добивали їх кастетами, що вантажівка начебто не рухалася, а стояла розвернута на трасі. Утім крапку в справі не вдалося поставити і донині.

Тож активісти мітингу нагадали прокурорам, що більшість резонансних злочинів часів незалежності України роками лишаються нерозкритими. Окрім В’ячеслава Чорновола учора згадували Георгія Гонгадзе та Героїв Небесної Сотні. Учасники пікету вимагають від керівництва ГПУ відновити і довести до логічного кінця розслідування цих резонансних вбивств.

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.