Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 17 вересня.

Група А. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Байєр» (Німеччина, Леверкузен). 4:2. Голи: Руні, 22, 70, ван Персі, 59, Валенсія, 79 — Рольфес, 54, Топрак, 88.
«Реал Сосьєдад» (Іспанія, Сан-Себастьян) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:2. Голи: Тейшейра, 65, 87.
«Реал Сосьєдад»: Браво, Естрада, Гонсалес, Мартінес, де ла Белья, Пардо (Гранеро, 81), Бергара, Грізманн (Кастро, 74), Прієто, Вела, Сеферович (Агіррече, 69). Тренер — Ягоба Аррасате.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Гюбшман (Степаненко, 66), Фернандо (Фред, 87), Коста (Бернард, 77), Тейшейра, Тайсон, Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Овідіу Гацеган (Румунія).
Сан-Себастьян. Стадіон «Аноета». 27 902 глядачі. 16 градусів.
Група В. «Галатасарай» (Туреччина, Стамбул) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 1:6. «Копенгаген» (Данія) — «Ювентус» (Італія, Турин). 1:1.
Група С. «Бенфіка» (Португалія, Лісабон) — «Андерлехт» (Бельгія, Брюссель). 2:0. «Олімпіакос» (Греція, Пірей) — ПСЖ (Франція, Париж). 1:4.
Група D. «Баварія» (Німеччина, Мюнхен) — ЦСКА (Росія, Москва). 3:0. «Вікторія» (Чехія, Пльзень) — «Манчестер Сіті» (Англія). 0:3.
Матч чемпіона України у Сан-Себастьяні наочно продемонстрував, наскільки важливий у Лізі чемпіонів досвід. Господарі наче краще провели перший тайм, непогано діяли в другому, але програли.
У першій половині «гірники» не завдали жодного удару по воротах суперника, натомість баски кілька разів  претендували на забитий м’яч. «Шахтар», немов вичікуючи на помилку суперника, діяв дещо пасивно, прагнучи не форсувати події. Протягом перших сорока п’яти хвилин голів ми не побачили, а от після перерви слово взяв Алекс Тейшейра.
Спершу бразилець скористався класним скиданням Кости і потужним ударом вивів український клуб уперед. А вже перед самим фінальним свистком Алекс поставив масну крапку в матчі, змістившись із лівого флангу в центр і невідпорно пробивши у дальній нижній кут.
В іспанської команди й у другому таймі були голеві моменти, але реалізувати їх господарі не змогли. Десь не вистачило досвіду, десь — класу. Так чи інакше, а «Шахтар» здобув перемогу в непростому матчі й значно поліпшив настрій своїх уболівальників після невдач у внутрішньому чемпіонаті.
— Дуже важлива зустріч, — сказав Мірча Луческу, — дуже важлива перемога. Якщо відверто, то ми не знали, на якому рівні перебуваємо. Тому в першому таймі намагалися контролювати ритм гри і були не дуже активними в атаці. Тим більше, що приїхали сюди після трьох негативних результатів удома, що змусило нас бути пильнішими. У перерві поговорили й вирішили, що цей матч можна виграти, якщо діяти активніше. Це нам, власне, і вдалося здійснити в другому таймі.
Особливо відзначу гарну тактичну дисципліну нашої команди, яка не дозволила господарям створити небезпечні моменти з гри. Якщо вони щось й організували, то лише після стандартних положень. Ну, а в другому таймі на перший план вийшла технічна оснащеність наших футболістів, швидкість гравців атаки. Чудово зіграв Алекс Тейшейра.
Звісно, я дуже задоволений результатом. Це гарний початок групового турніру. Думаю, що «Сосьєдад» нас побоювався. Господарі не застосовували активного пресингу, дозволяли нам виходити з оборони.
— Після цього матчу ви можете вже оцінити готовність команди?
— То два різних змагання — чемпіонат України та Ліга чемпіонів. Сьогодні, порівняно з останньою грою у чемпіонаті, з’явилися у складі два флангові оборонці. Ми ризикнули і в середині поля поставили Фернандо, який добре розібрався в сьогоднішньому матчі. Зазначу, що наші атакувальні футболісти виконували не лише свої прямі обов’язки, а й перекривали зони оборони. Вони дуже добре відпрацювали в цьому плані. Позитивний результат дає нам певні шанси, щоб продовжувати боротьбу в Лізі чемпіонів. Але, звичайно, я все-таки чекаю більшого від наших новачків: Фернандо, Фреда, Бернарда та Феррейри. Сподіваюся, що з кожною грою вони додаватимуть.
Фото ФК «Шахтар» і УЄФА.
Палка прихильниця «Шахтаря».
Герой матчу Алекс Тейшейра (ліворуч) і Тарас Степаненко.
Подяка вболівальникам від Андрія П’ятова (ліворуч) і В’ячеслава Шевчука.