Народний депутат України від ВО «Свобода» Олександр Мирний (на знімку) звернувся до Прем’єр-міністра України, міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора з вимогою усунути порушення конституційних прав громадян України щодо видачі нормотворчих актів для реалізації законодавства про утилізаційний збір.
Свободівець зазначив, що 1 вересня 2013 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм». А саме: шляхом внесення змін до Податкового кодексу розширено базу оподаткування екологічного податку та встановлено справляння податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (легкові, вантажні, вантажопасажирські автомобілі, автобуси та спеціальні транспортні засоби).
«У законі зазначено, що Кабінет Міністрів та інші центральні та місцеві органи виконавчої влади зобов’язані привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом. Однак українці не можуть поставити на облік придбані транспортні засоби та отримати номерні знаки через те, що уряд не затвердив форму довідки про сплату утилізаційного збору. При цьому будь-які інші документи (зокрема довідки органів державної влади), які підтверджують сплату утилізаційного збору, реєстраційні органи МВС України відмовляються приймати», — наголосив О. Мирний.
У зв’язку з цим свободівець звернувся до Прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ та Генпрокурора з вимогою усунути грубі порушення конституційних прав громадян України на пересування, що викликані бездіяльністю органів державної влади в питанні видачі нормотворчих актів для реалізації законодавства про утилізаційний збір; невідкладно вжити заходів реагування щодо постановлення на облік та видачі номерних знаків на транспортні засоби громадянам України, які на законних підставах їх придбали та сплатили утилізаційний збір; притягнути посадових осіб, які відмовляються ставити на облік та видавати номерні знаки на транспортні засоби громадянам України, котрі на законних підставах їх придбали та сплатили утилізаційний збір, до встановленої законом відповідальності.
А народний депутат, свободівець Ігор Мірошниченко так прокоментував колізії з довідками щодо утилізаційного збору: «Насправді Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм» готували ще у Верховній Раді 6-го скликання. І майже за рік нинішній уряд не спромігся розробити механізм забезпечення виконання цього закону. За допомогою утилізаційного збору, який є абсолютно шахрайським і злочинним, нинішня влада та уряд хочуть зняти з простого українця останню сорочку. Цей збір суперечить зобов’язанням України перед державами—членами СОТ, порушує права автоімпортерів, а також не дозволяє розвивати український автопром».
Прес-служба ВО «Свобода».
Дослівно
Народний депутат Олександр Мирний: «Бездіяльність Кабміну щодо видачі нормотворчого акта, який би встановив зразок довідки про сплату утилізаційного збору, та поведінка посадових осіб реєстраційних органів МВС України безпідставно створюють перешкоди громадянам України у пересуванні власними транспортними засобами, що є грубим порушенням конституційного права на вільне пересування та права власності».