Три нові лісові дороги і магазин відкрили до свого професійного свята лісівники Волині. Цьогорічний День працівників лісу став ювілейним: 60 років тому було створено фахове обласне управління. А сьогодні воно має в своєму підпорядкуванні 17 держлісгоспів, в які входять 102 лісництва, три мисливські господарства, селекційно-насіннєвий центр у селі Гаразджа, радіологічну лабораторію та Черемський природний заповідник. Загальний лісовий фонд, яким опікується управління, становить 570 тисяч гектарів. Нині лісистість області — 34 відсотки, а шістдесят років тому була трохи більше 17.

Відкриття зазначених об’єктів супроводжувала злива. Але рясний осінній дощ лише підкреслив необхідність і значимість нових шляхів. Адже без них до важкодоступних лісових масивів не дістатися ні пожежним машинам, ні лісовозам.
Так, у селі Карпилівка Ківерцівського району, знаному на Волині тим, що тут мешкає понад півсотні матерів-героїнь, новий восьмикілометровий шлях до іншого багатодітного села — Сильного — сприйняли як довгоочікуваний подарунок.
З’єднала 10-кілометрова дорога і села Городок і Градиськ Маневицького району. Ще одну лісову магістраль у сім кілометрів збудовано від Карпилівки до села Верхи у Камінь-Каширському районі. Загальна вартість робіт — майже шість мільйонів гривень, третину грошей виділено з обласного бюджету.
На відкриття прибули голова Державного агентства лісового господарства України Віктор Сівець, заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник. Вони щиро привітали лісівників області зі святом, а жителів сіл — із відкриттям нових шляхів. До речі, цього року в області їх здадуть в експлуатацію сто кілометрів, в Україні — тисячу.
Ще один новий об’єкт з’явився того дня в області — на шосе Київ—Варшава на території автозаправної станції «Журавлина». Відтепер магазин «Лісовичок» пропонуватиме подорожнім консервовану продукцію з дарів лісу, посадковий матеріал декоративних дерев і кущів, сухі дрова. До честі волинських лісівників, вони єдині в Україні зберегли консервні цехи, тож тепер мають що запропонувати покупцям.
Між іншим, професія лісівника для Волині така само шанована, як шахтаря — для Донбасу, металурга — для Запоріжжя, моряка — для Одеси. Вони заслуговують на цю повагу своєю невтомною працею...
Фото автора.
Зліва направо: голова Ківерцівської районної ради Михайло Марчук, заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк, голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник, голова Ківерцівської райдержадміністрації Зіновій Колісник, заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Васюхник.