Луганська область — одна з небагатьох в Україні, де вдалося повністю зберегти систему дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Особливо багато в цьому напрямі зроблено за останні два роки. Обласна влада приділяє велику увагу відновленню матеріальної бази, будівництву нових спортивних об’єктів.

Торік, наприклад, у Луганську розпочав роботу комплекс для занять міні-футболом «ЛТК-Арена», у нинішньому відкрилися Льодова арена й багатофункціональний спортмайданчик біля готельного комплексу «Дружба», триває реконструкція стадіону в Кам’янобрідському районі. Будують вуличні майданчики у житлових мікрорайонах, при школах. Причому не лише в обласному центрі, а й у містах і районах регіону.
Голова Луганського обласного відділення НОК України Микола Кравченко вважає, що багато чого вдається досягтися завдяки соціальному партнерству влади та бізнеса. Більшість нових спортивних об’єктів є доказом небайдужості соціально відповідального бізнесу до долі нового покоління та проблеми організації молодіжного дозвілля. Крім того, велику роботу виконують дванадцять луганських спортсменів, які в різні роки ставали олімпійськими чемпіонами. Нині вони активно пропагують спорт серед молоді, зустрічаються зі школярами й студентами, беруть участь у спортивних масових заходах і, за словами Миколи Кравченка, «своїм прикладом вселяють олімпійський дух у сьогоднішніх хлопчаків і дівчат — завтрашніх чемпіонів». До речі, 2013-й оголошено на Луганщині роком фізкультури та спорту.