Реалізація наймасштабнішого за всі роки української незалежності інвестиційного проекту розпочалася на Херсонщині. Йдеться про будівництво другої черги Каховської гідроелектростанції, яка вже встигла отримати в колах фахівців коротку назву ГЕС-2. Вона коштуватиме півтора мільярда євро, забезпечить надходження на енергоринок трьохсот мегават електроенергії та додасть щонайменше двісті високооплачуваних робочих місць. Але якщо енергетики проект однозначно підтримують, то мешканці сусідніх із греблею районів ставляться до нього з певною пересторогою. І чутки про нього ходять — одна моторошніша за іншу!

Плітки й правда

Перемовини із Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) про виділення кредиту на зведення ГЕС-2 ще не завершені, а навколо майбутнього будівництва уже поширюються найрізноманітніші плітки — починаючи від розмов про необхідність осушити Каховське море на час проведення робіт і закінчуючи побоюванням, що через другу гідроелектростанцію збільшаться обсяги скидання води з греблі, і сильна течія вщент позмиває прибережні населені пункти та популярні зони відпочинку в дельті Дніпра.

Керівництву Каховської ГЕС про «страшилки» відомо, тож за кожної зручної нагоди воно намагається давати з цього приводу роз’яснення.

— Збільшувати обсяги скидання води для забезпечення роботи ГЕС-2 просто непотрібно. Адже максимальна пропускна спроможність діючої гідроелектростанції, збудованої понад 55 років тому, становить всього 2880 кубометрів на секунду. А це удвічі—тричі менш як на інших ГЕС дніпровського каскаду. Відтак на Каховському гідровузлі доводиться частіше і в більших обсягах проводити так звані холості скидання води. Встановлення п’яти нових агрегатів дасть приріст використання стоку до 95 відсотків, тому і після цього певні резерви залишаться, — коментує ситуацію директор Каховської ГЕС Ярослав Кобеля. — Потужності потоку вистачить, щоб крутити турбіни абсолютно без зміни рівня води — недарма про доцільність і економічну обґрунтованість будівництва ГЕС-2 почали говорити ще на початку вісімдесятих років минулого сторіччя. Тоді спеціалісти підприємства «Укргідропроект» визначили два варіанти розміщення другої черги гідроелектростанції — у прольотах водозливної греблі або в «тілі» земляної греблі на правому березі Дніпра. Але хочу сказати, що будівництво ГЕС-2 не скасовує необхідності ґрунтовно модернізувати обладнання ГЕС-1 — ця модернізація триває зараз.

Хоча будівництво ГЕС-2 все ще залишається у передпроектній стадії, на Каховській гідроелектростанції вважають, що висококваліфікований оперативний персонал для неї треба готувати уже тепер, щоб до моменту введення обладнання в експлуатацію начальники цехів та змін набули вкрай потрібного досвіду. Для цього на станції збільшують кількість таких вакансій на три десятки одиниць і вже розіслали інформацію про них до профільних вузів. Для молодих спеціалістів планують навіть житло будувати. Та для реалізації проекту ще треба буде знайти спільну мову із органами місцевого самоврядування, що представляють інтереси громад тих міст і сіл, які розташовані неподалік гідроелектростанції. Адже в них є свої перестороги.

Потрібні не тільки мегавати, а й добросусідство

— Ніде правди діти — Каховська ГЕС є одним із трьох найбільших платників податків до бюджету Нової Каховки, перераховуючи до нашої скарбнички близько семи мільйонів гривень на рік. Вона дає понад двісті робочих місць із оплатою до п’яти тисяч гривень. Це майже вдвічі більше, ніж середня заробітна плата по місту, а її рівень у нас — найвищий у краї. Ми цінуємо такого сусіда і завжди раді співробітничати з ним. Однак наполягаємо на тому, щоб під час реалізації ідеї зведення ГЕС-2 не були забуті потреби міста. Вони, до речі, не обмежуються потребою у капіталовкладеннях для будівництва доступного житла хоча б тим самим енергетикам, — переконаний міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Протягом останнього півсторіччя скидання води з греблі Каховської ГЕС постійно розмивало узбережжя Дніпра в межах міста — півтораметрову смугу землі на території у 2,2 кілометра ми вже втратили. На додачу ґрунтові води в Новій Каховці протягом цих же років піднялися на сімдесят сантиметрів, через що у міських скверах та парках гинуть дерева. Зараз терміново виділяємо з екологічного фонду муніципального бюджету чотириста тисяч гривень для прокладання дренажних «лотків», але цього вочевидь недостатньо. Для міста дуже важливо, щоб до проекту ГЕС-2 було включено фінансування робіт з берегоукріплення та створення ефективної дренажної системи. Адже це — мільйони гривень, яких у казні за умов економічної кризи просто немає.

Мешканці Нової Каховки підтримують свого міського голову, оскільки вважають, що через будівництво ГЕС-2 певних втрат зазнає вся громада. І справа не тільки в підтопленні чи розмиванні річкових берегів. Друга черга Каховської гідроелектростанції потрапляє якраз у «Солов’їну рощу» — на протилежному від міста березі Дніпра. А вона є улюбленою зоною відпочинку не тільки для городян, а й для мешканців сусіднього Бериславського району Херсонщини. Сюди вони їздять купатися та ловити рибу, на пікніки. А після появи ГЕС-2 значна частина зони відпочинку перетвориться на режимну зону стратегічного об’єкта — відтак про риболовлю і купання у його межах можна буде забути.

Звичайно, новокаховчани й бериславці чудово розуміють всю важливість проекту для регіональної економіки та енергетичної безпеки держави, та й нові робочі місця для них аж ніяк не зайві. Вони не проти частково поступитися звичним місцем відпочинку заради будівництва ГЕС-2. Але при цьому прозоро натякають, що така жертва заслуговує відповідної компенсації — хоча б у вигляді вкладання коштів у берегоукріплення та створення дренажної системи. Зараз це лише розмови, та коли дійде до розробки проекту, до його авторів у територіальних громад неодмінно з’являться дуже серйозні запитання. І відповіді на них бажано було б шукати вже тепер, аби не провокувати вибуху соціального невдоволення і зберегти добросусідські відносини енергетиків з містянами, що складалися десятиріччями.

 

Херсонська область.

Фото автора.

ФАКТ

У модернізацію обладнання Каховської ГЕС ПАТ «Укргідроенерго» нинішнього року вкладає 145 мільйонів гривень. Наступного — передбачено виділити ще 101 мільйон гривень на реконструкцію гідроагрегата №2, заміну насосного обладнання, встановлення систем автоматичного пожежогасіння будівель гідроелектростанції, заміну семи затворів водозливної греблі та нижнього б’єфа тощо.

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Директор Каховської ГЕС Ярослав Кобеля.

Каховська ГЕС.