До фондів Волинського краєзнавчого музею передано картину першої половини XVІ століття, вартість якої експерти оцінюють у 2,5 мільйона євро. Ринкова ціна цього полотна, вважає головний хранитель музею Наталія Пушкар, значно вища. Цю знахідку відомий у краї фахівець порівнює з поверненням у 2000 році чудотворного образу Холмської Божої Матері, який нині зберігається в Музеї волинської ікони.
27 листопада минулого року «Голос України» повідомив, що на міжнародному пункті пропуску «Ягодин» прикордонники спільно із працівниками митниці запобігли вивезенню з України старовинної картини. Експертиза попередньо визначила портретовану особу: нею виявився Йоганн ІV, князь Ангальту (Німеччина) з роду Ангальт- Цербстських. Із цієї знаної династії, до речі, походила й майбутня імператриця Росії Катерина ІІ. На звороті дошки — зображення родового герба. Датування портрета — перша половина ХVІ століття (після 1547 року).
Щоб не допустити помилки, експерти музею рекомендували звернутися до Національного науково-дослідного реставраційного центру України, де було проведено фізичні та хімічні дослідження, описано знаки та позначки, зроблено історіографічний опис. Висновок науковців підтвердив припущення фахівців музею.
Після проведення реставрації, адже твір високої мистецької вартості було пошкоджено під час підготовки до незаконного переміщення через кордон, портрет посяде достойне місце в експозиції художнього відділу Волинського краєзнавчого музею. До речі, приміщення музею, яке розташоване в Луцьку на території замку Любарта, нині теж реставрують.
На знімку: портрет князя Йоганна ІV.
Фото автора.