Низку резонансних злочинів, пов’язаних із зловживанням службовим становищем, хабарництвом викрили минулого тижня правоохоронці Рівненщини. Ось що розповів «Голосу України» прокурор Рівненської області державний радник юстиції другого класу Василь ПРИСЯЖНЮК (на знімку):

— Проведеною прокурорською перевіркою в порядку нагляду за дотриманням та застосуванням законів у бюджетній сфері виявлено, що службовці однієї з сільрад Березнівського району, зловживаючи своїм службовим становищем, підробили табелі обліку робочого часу та незаконно нарахували й виплатили 20 тисяч гривень заробітної плати за 2011—2013 роки водію сільради за роботу, яку він фактично не виконував, оскільки перебував у цей час за кордоном. Прокуратурою Березнівського району відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.191 (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем) та ч.1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

— Фігурантом однієї з кримінальних справ став, наскільки мені відомо, і працівник Рівненського міськвідділу міліції. За що порушено проти нього кримінальну справу?

— Він вимагав та отримав від громадянина неправомірну вигоду у сумі 20 тисяч гривень за невжиття заходів для притягнення його до кримінальної відповідальності. Це порушення виявили співробітники прокуратури і відділу внутрішньої безпеки УМВСУ у Рівненській області. Вирішується питання про застосування до нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою та про відсторонення його від посади, яку міліціонер обіймав. Прокуратурою області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди у великому розмірі, поєднане із вимаганням). Триває досудове слідство.

— Будь ласка, кілька слів про ще одне резонансне викриття, коли львівський фінінспектор вимагав та одержав хабар у підприємця Рівненщини.

— Відділом розслідування корупційних кримінальних правопорушень прокуратури Рівненської області відкрито кримінальне провадження за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди посадовцем відділу інспектування у сфері будівництва Державної фінансової інспекції у Львівській області (ознаки злочину, передбаченого ч.4 ст.368 КК України). Він був відряджений на Рівненщину для проведення ревізії місцевих бюджетів. 43-річний львів’янин зажадав грошову винагороду від субпідрядника, який виконував будівельні роботи на об’єкті державної форми власності, за створення умов по несплаті штрафних санкцій при проведенні зустрічної ревізії. Передача частини коштів відбулася поблизу одного з кафе Рівного, якраз у цей момент його і затримали правоохоронці.

Записала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.