Сімдесят років тому, 11.09.1943, з конвеєра скляного заводу в Гусь-Хрустальному зійшла перша гранована склянка. Скільки з тих часів вина витекло й інших міцних напоїв, а іменинник і нині вірою та правдою служить людству. До речі, грані на склянці «винайшли», щоб зробити її міцнішою. Чого б і нашій економіці такого додати, щоб її зміцнити?

Виробництво горілки за сім перших місяців, порівняно із цим само періодом минулого року, скоротилося на 18%. І тут два варіанти:

а) народ, який не має достатнього рівня доходів, масово відмовляється купувати легальний продукт, що подорожчав, і переходить на вироблене в домашніх умовах;

б) дедалі більше громадян стають непитущими. Зізнатися, мені до душі другий варіант, я за здоровий спосіб життя.

Минулого тижня Кабмін схвалив проект держбюджету-2014, після чого запропонований головний фінансовий документ країни опинився у Верховній Раді.  Учора проект повернули на доопрацювання. Вражає от що: за планами, за весь наступний рік до скарбниці від приватизації надійде 17 мільярдів гривень. Сума явно завищена. За січень-липень 2013-го надходження від приватизації становили всього 182,4 мільйона гривень із запланованих на нинішній рік 10,9 млрд. Але такі завищені приватизаційні суми вносяться не перший рік, для того, щоб хоча б на папері збалансувати головний фінансовий документ. Дохід (нехай і малореальний) в 17 мільярдів дає змогу і до видаткової частини бюджету ставитися не так ощадливо. Приміром, Пенсійному фонду наступного року виділять 87 мільярдів гривень, на 3,7 млрд. більше, ніж в 2013-м. Не так уже й погано. Але враховуючи, що нічого з нічого не буває, можна припустити, що зросте податковий тягар.

До речі, Міністерство доходів і зборів минулого тижня повідало про один механізм поповнення скарбниці. Виявилося, що за січень-серпень в Україну було завезено 100,8 мільйона штук квітів, а це — сім тисяч тонн. Мовляв, від такої діяльності бюджет поповнився 118 мільйонами гривень. Можна собі тільки уявити, на яку суму зріс би вміст нашої казни, якби всі ці троянди, хризантеми і гвоздики виросли у країні.

Минулого тижня в Нідерландах було підписано газову угоду з компанією «РД Шелл» з видобутку сланцевого газу на Юзівськой площі (Харківська і Донецька області). Наші можновладці вже підрахували, що ми «замість російського по 530 доларів за тисячу кубометрів одержимо газ за 120—130 доларів з усіма витратами». А міністр палива та енергетики Едуард Ставицький упевнено заявив: після реалізації проекту з видобутку сланцевого газу Україна зможе цілковито забезпечувати себе нафтою та газом власного виробництва.

А поки у нас немає дешевого сланцевого газу, в Україні відбуваються реальні відключення споживачів. Так, «Кременчукгаз» за борги залишив без блакитного палива ТЕЦ міста. Теплоелектроцентраль змушена була перейти на альтернативний мазут. А керівництво «Полтаваобленерго» поїхало в столицю, щоб урегулювати це питання з «Нафтогазом».

Мал. Віктора ПОПОВА.