Черговий посушливий рік ще раз переконав, що альтернативи зрошуваному землеробству в Криму немає
Посівна кампанія на півострові під урожай майбутнього року вже, по суті, розпочалася, але її найоптимальніші терміни припадають на першу й другу декади жовтня. Поки що ситуація обнадіює, вересень приніс довгоочікувані дощі. Проте два посушливі поспіль роки змусили аграріїв дійти висновків, головний з яких — альтернативи зрошуваному землеробству в Криму немає. Навіть у такому несприятливому сезоні, як нинішній, за середньої урожайності ранніх зернових 13,7 центнера з гектара, кукурудза на краплинному зрошенні дала 120 ц/га.
Але сьогодні вже не тільки й не стільки погода диктує умови сільським товаровиробникам, як закони ринку. Мало диверсифікувати ризики, скорочуючи зерновий клин на користь інших культур, потрібно ще дивитися на крок уперед. Нині у Криму 16 фруктосховищ і 25 овочесховищ. Однак їхня сукупна ємність виявилася удвічі меншою за потребу. Вони можуть прийняти лише 35 тисяч тонн продукції за необхідних 60 тисяч. Та й чимало з тих сховищ, що є в наявності, морально й фізично застаріли. За п’ять останніх років у Криму виросли нові сади, і цього року прогнозований урожай винограду й фруктів становитиме 110—115 тисяч тонн. Це підштовхнуло всі великі агрофірми будувати сучасні сховища плодоовочевої продукції. «Ринок змушує їх інвестувати власні кошти, — каже міністр аграрної політики й продовольства Криму Микола Полюшкін. — Це один із перспективних напрямів».
За словами співрозмовника, інший напрям — створення на півострові мережі оптово-роздрібних ринків сільгосппродукції. «Зараз такий ринок один — у Сімферополі. Але Рада міністрів Криму вже затвердила концепцію, і невдовзі вони з’являться у Феодосії, Ялті, Євпаторії та Джанкої. Наше завдання — охопити всі курорти, а завдання міст — підшукати для них підходящі ділянки землі із транспортною інфраструктурою».
Ще один перспективний напрям, розповів Микола Полюшкін, — відродження споживчої сільгоспкооперації. «У Криму 92—93 відсотки овочевої продукції сьогодні вирощують у приватному секторі, в особистих селянських господарствах. Але мешканець Джанкойського району не повезе свої 100—200 кілограмів помідорів у Сімферополь на ринок, йому це невигідно. Зібрати в селян і донести врожай до споживача мають кооперативи», — каже міністр. Кооперація у сукупності зі створенням первинної переробки на рівні консервних цехів у господарствах стоїть в аграрних планах півострова на найближчу перспективу.
Динаміка виробництва зернових і зернобобових культур у Криму, тис. т
2009—2012 рр. — за даними Держстату, 2013 р. — прогноз Мінагропроду Криму