Погоджувальна рада
 
Проект закону про державний бюджет України, який за Конституцією Кабінет Міністрів мав подати до парламенту до 15 вересня, минулої п’ятниці таки з’явився у стінах Верховної Ради. Однак ненадовго: як стало відомо на погоджувальній раді голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій, глава парламенту Володимир Рибак учора повернув проект держбюджету-2014 урядові на доопрацювання.
Голова Верховної Ради зауважив, що надійшло багато листів від депутатів із вимогою збільшити видаткову частину бюджету. Тому він і повернув урядові поданий законопроект.
Учора зранку депутати ще не могли ознайомитися з поданим законопроектом про держбюджет-2014, оскільки на офіційному сайті парламенту жодних супроводжувальних документів — ані самого тексту проекту закону, ані пояснювальної записки — оприлюднено не було. Парламентарії не знали і про основні макроекономічні показники, закладені до державного кошторису.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтримав ініціативу уряду — публічно обговорити Концепцію державної соціальної політики України на найближче десятиріччя. За словами О. Єфремова, перед тим як приймати будь-які важливі рішення, їх треба публічно обговорювати, щоб усі бажаючі, у тому числі й народні депутати, могли висловити свої зауваження та пропозиції. Фракція Партії регіонів на погоджувальній раді також запропонувала відкласти обов’язковий перехід на нові посвідчення водія. О. Єфремов висловив думку, що зараз немає необхідності визнавати не дійсними старі посвідчення зразка часів СРСР, які збереглися здебільшого лише у пенсіонерів, котрі не виїжджають за межі України.
Окрім того, регіонали запропонували провести парламентські слухання на тему «Безвізовий режим між Україною та ЄС».
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко відзначив, що перед парламентаріями нині стоїть завдання: після уважного вивчення проекту держбюджету-2014 виправити перекоси, які виконавча влада знову закладає до бюджету. Зокрема, щодо позбавлення пільг депутатів і вищих чиновників, повернення справедливості у пенсійне і соціальне законодавство, спрощення умов для роботи підприємств і знищення бази для корупції.
«УДАР» також виступив із вимогою звіту Рахункової палати у Верховній Раді щодо закупівлі камер відеоспостереження на виборах. Кличко звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Рибака з вимогою надати на початку пленарного засідання інформацію про запровадження системи персонального голосування.
Фракція «Свобода» на погоджувальній раді виступила з вимогою зняти з порядку денного проект закону № 2937 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою реформування Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». На думку лідера фракції Олега Тягнибока, в цьому законі криються наміри приватизувати газотранспортну систему. Лідер «Свободи» заявив: якщо не буде знято з розгляду цей законопроект, його політична сила закликатиме громаду вийти під стіни парламенту.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак зауважив, що законопроект № 2937 не внесено до порядку денного на нинішній пленарний тиждень, оскільки його ще не розглянув профільний парламентський комітет. А лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов погодився з пропозицією доопрацювати законопроект.
Фракція «Свобода» також наполягає на включенні до порядку денного змін до закону про вибори депутатів АРК, місцевих рад, міських, сільських, селищних голів щодо фінансового забезпечення місцевих виборів; щодо контролю парламенту за Кабінетом Міністрів; про недопущення блокування ЗМІ; про підвищення відповідальності державних органів влади за літній відпочинок дітей; про відновлення руху низки пасажирських потягів.
Лідер депутатської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на погоджувальній раді запропонував під час години запитань до уряду заслухати інформацію Кабінету Міністрів про виконання бюджету поточного року і надати депутатам основні показники бюджету на 2014 рік. Цю пропозицію підтримали представники інших фракцій.
Окрім того, А. Яценюк звернувся до глави парламенту Володимира Рибака з проханням прискорити доформування Рахункової палати, яка є органом Верховної Ради. Лідер «Батьківщини» запропонував скликати нараду в Голови Верховної Ради щодо формування складу Рахункової палати за пропорційним принципом. Опозиція, зі слів А. Яценюка, має намір внести альтернативний законопроект про судоустрій, який слід направити на висновок до Конституційного Суду.
Фракція «Батьківщина» запропонувала створити робочу групу для опрацювання законопроектів про прокуратуру, про міліцію та про державне бюро розслідувань, які необхідно схвалити до вільнюського саміту «Україна — ЄС». Опозиція, зокрема, виступає проти спеціальних зарплат і спеціальних пенсій працівникам прокуратури, яким дозволяється до 70 років працювати й отримувати і пенсію, і зарплату.
Фракція Комуністичної партії України виступила проти запровадження з наступного року другого рівня пенсійної системи, який передбачає створення накопичувальної пенсійної системи. Лідер фракції КПУ Петро Симоненко висловив думку, що накопичувальна пенсійна система зробить людей жебраками, враховуючи низький рівень доходів населення.
Фракція КПУ також запропонувала включити до порядку денного низку законопроектів, зокрема, про передання у державну власність стратегічних підприємств, про концесію, про підвищення ефективності використання і збереження державного майна, про особливості передачі в концесію централізованих об’єктів водопостачання та водовідведення, про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо використання коштів від продажу нерухомості, яка перебувала у державній власності. Окрім того, фракція КПУ і надалі наполягає на скасуванні медичної реформи.
Позафракційний депутат Олег Ляшко запропонував ухвалити законопроекти про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я та про спрощення порядку оформлення спадщини для селян.
Нинішнього пленарного тижня депутати планують розглянути й ухвалити проект постанови про затвердження порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.
До першого розділу порядку денного сесії включено 450 питань, які підготовлено до розгляду. До другого розділу — 1077 питань, які ще належить доопрацювати парламентським комітетам. Загалом до порядку денного третьої сесії пропонується включити 1527 питань.
До порядку денного на нинішній пленарний тиждень — 17—20 вересня включено 70 питань. Із них першочерговими є низка так званих євроінтеграційних законопроектів, внесених Президентом та урядом як невідкладні.
В. Рибак на погоджувальній раді звернув увагу на роботу парламентських комітетів. Упродовж минулих двох тижнів керівництво Верховної Ради відвідало засідання парламентських комітетів. Однак враження не вельми втішні. Якщо в перший пленарний тиждень — з 9 по 12 вересня — тільки чотири комітети не провели засідання (під час яких було розглянуто понад 570 питань і по 94 питаннях прийнято рішення), то під час минулого тижня роботи в комітетах тільки чотири комітети провели повноцінні засідання і розглянули лише 36 законопроектів. Ще в чотирьох комітетах працювали робочі групи або проводилися круглі столи.
Віталій Кличко («УДАР»), Петро Симоненко (КПУ), Олександр Єфремов (ПР).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.