А про точні ставки в Угоді про асоціацію не йдеться
Про акцизну політику в Україні у світлі можливої асоціації з Європейським Союзом ішлося вчора під час засідання круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Участь у заході взяли народні депутати, представники уряду, тютюнової галузі та громадськості.
Член профільного комітету Сергій Терьохін (фракція «Батьківщина») нагадав, що наприкінці серпня було оприлюднено текст проекту асоціації України з ЄС, в якому міститься багато статей і додатків щодо уніфікації акцизної політики. «З моменту підписання асоціації, на що ми дуже сподіваємося, зберігається статус-кво для загальних правил оподаткування, в тому числі акцизного сектору. В одному з додатків до проекту про асоціацію встановлюються крайні строки адаптації акцизного оподаткування до правил ЄС. Приміром, у базовій директиві по спирту, алкогольних напоях дається перехідний період на п’ять років плюс десять років на географічні назви. У базовій директиві з акцизів дається два роки. Стосовно аспектів оподаткування тютюну і цигарок — два роки або менше», — розповів депутат. Отже, підкреслив він, якщо змінювати законодавство з питань акцизного оподаткування, то треба враховувати адаптацію.
Парламентарій зазначив, що протягом п’яти років потрібно забезпечити цільове використання етилового спирту та забезпечити контроль за його використанням і пересуванням. На його переконання, на всіх етапах мають бути стандартизовані норми контролю за цільовим використанням, якістю, утилізацією підакцизної продукції.
Народний обранець повідомив, що ставки акцизного збору в проекті про асоціацію з ЄС передбачено. Але це питання обговорюватиметься окремо з новою радою асоціації. Про точні ставки і динаміку їх зростання в Угоді про асоціацію не йдеться, але вектори поставлено на збільшення підакцизної продукції.
Заступник голови профільного комітету Андрій Сенченко (фракція «Батьківщина») повідомив, що підакцизні товари сьогодні становлять приблизно 30 відсотків роздрібного товарообігу в країні, із них 34 відсотки — алкогольні напої та близько 14 — тютюнові вироби.
Опозиція, за його словами, підтримає відповідний законопроект тоді, коли буде задоволено і збалансовано інтереси влади, виробників і споживачів. З метою такого підходу наприкінці минулої сесії було створено в комітеті робочу групу, яка розробила пакет проектів законів. Перший стосується ставок акцизів, другий — адміністрування, третій — бюджету. Є альтернативні законопроекти, зокрема урядовий щодо індексації ставок акцизів.
У законопроекті уряду, розповів парламентарій, на індексацію ставок передбачено 1,2 мільярда гривень, а в проекті закону робочої групи — вдвічі більше.
Народні депутати Сергій Терьохін (ліворуч), Андрій Сенченко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.