Такою була тема дискусії, яка відбулася вчора у стінах Національної спілки журналістів України. Свою точку зору, зокрема, висловили екс-народний депутат Юрій Ганущак, екс-столичний міський голова Леонід Косаківський та керівник ГО «Інститут міста» Олександр Сергієнко. 

На думку учасників заходу, самі вибори, на яких так наполягає опозиція, не дадуть відповіді на це запитання. Адже без зміни законодавства новообраний міський голова буде лише «англійською королевою», тобто не матиме реальних повноважень, бо бюджетом управляє голова КМДА. Та навіть за таких умов, переконані вони, перегони все-таки мають відбутися, бо вибори — це ознака демократії.

Ю. Ганущак вважає недоречним суміщення двох посад — київського міського голови і голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) однією людиною. Власне, це питання регулюється законопроектом, який свого часу підготував політик. Нині документ перереєстровано в парламенті за №2279. У ньому пропонується розділити повноваження очільників столиці та КМДА.

«Практика європейських країн засвідчує: КМДА не має жодного стосунку до виконання міського бюджету і здійснює лише контрольні функції», — наголосив політик. Водночас він переконаний: усі мрії про ліквідацію міськдержадміністрації — безперспективні. Цього не буде ніколи. Держава ніколи не віддасть столичне місто на волю випадку. Адже, як свідчить міжнародна практика, завжди є контрольний орган, очолюваний представником уряду, який достатньо компетентний, щоб контролювати законність рішень міського голови і ради. Здійснити такий контроль за допомогою прокуратури нереально, впевнений Ю. Ганущак. По-перше, це не передбачено Конституцією. По-друге, прокуратура — орган звинувачення на рівні держави. Крім того, викликає сумніви й ефективність такого контролю.

Тим часом законопроект передбачає «блискавичну реакцію на порушення закону». За словами екс-депутата, апріорі вважається, що ухвалені і не оскаржені головою адміністрації рішення є такими, що відповідають законам і Конституції. «Це дасть змогу не підвішувати раду і голову на гачок, що, мовляв, у нас на вас щось є і в будь-який момент ми вам можемо це пред’явити». Отже, переконаний політик, різко зменшується корупція.

А на думку екс-міського голови Леоніда Косаківського, такою централізованою система влади ще не була: ні за царя, ні за радянського періоду. І самі вибори нічого не дадуть, якщо не змінити систему влади і виборів. Насамперед ідеться про необхідність розмежування посад столичного голови і голови КМДА.

«У 2003 році поєднання посад столичного голови і голови КМДА своїм рішення освятив Конституційний Суд. Хоча й перевищив тоді повноваження, бо перебрав на себе функції законодавця. Тож нині маємо парадоксальну систему влади, коли в законі було написано одне, а по суті робиться інше», — зауважив він.

Підтримав колег і керівник ГО «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

ПОЗИЦІЯ

Леонід КОСАКІВСЬКИЙ, екс-міський голова Києва:

«Вибори міського голови мають відбуватися у два тури. Крім того, потрібно підвищити вимоги до кандидатів, щоб не перетворювати перегони на комедію. Адже якщо не змінити саму ідеологію розвитку міст, то на нас неминуче чекає колапс».