У таких закладах підліткам заборонено мати мобільні телефони, годинники, прикраси. А спілкуються діти з родичами лише за дозволом та у присутності персоналу. Принаймні такі дані днями у столиці на прес-конференції оприлюднили правозахисники.

«Занепокоєння викликає відсутність у закладах «особистого простору» для дитини та вільного часу, що може проводитись на власний розсуд. У більшості приймальників-розподільників дитина не має особистих речей. Час, що є за розкладом вільним, вони не можуть використовувати на свій розсуд — полежати, доглядати за квітами, обрати ігри за власним бажанням тощо», — каже директор Програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов.

За його словами, в спальній кімнаті зазвичай розташовано по чотири і більше ліжок. (на знімку). Кімнати замикаються ззовні й у більшості закладів мають дверцята з ґратами. Шафи, тумбочки біля ліжок відсутні або не використовуються для зберігання особистих речей. Ці кімнати доступні дитині для відпочинку лише в нічний час. Усі інші кімнати для відпочинку, ігор та занять є спільними для всіх і не передбачають особистих індивідуальних куточків.

Обмежений доступ підліткам і в нічний час до кімнат особистої гігієни (туалет, душ). «Так, уночі зі спальної кімнати до туалету дитині можна потрапити лише на виклики чергового вихователя, а в окремих закладах взагалі існує практика, що не передбачає відвідування його вночі, — зазначила голова Всеукраїнської фундації «Захист прав дитини» Євгенія Павлова.

За словами Є. Павлової, у приймальниках-розподільниках, які виконують транзитні функції для відправлення дітей до іншої країни, розміщують малюків від трьох років. Однак, бувають випадки перебування немовлят віком до року. Водночас умов для перебування їх у закладах немає. Крім того, діти-біженці, які прибувають на територію України, стикаються з великою кількістю питань та проблем. Для країни таке питання є досить новим.

На думку правозахисників, приймальники-розподільники для дітей системи МВС мають бути кардинально реформовані. Погоджується із такою думкою і начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко. «Ми повністю поділяємо стурбованість і підтримуємо думку щодо необхідності проведення змін в цих закладах для кращої реалізації прав дитини у конфлікті з законом», — зазначив він.

Фото надано Коаліцією «Права дитини в Україні»