У селі Воронцівка Красноперекопського району Криму відбулася довгоочікувана подія — у домівки прийшла вода. Це стало можливим після ремонту глибинного насоса водонапірної вежі. Необхідні кошти на ці цілі залучив народний депутат України Олександр Нечаєв (на знімку).

Багато років мешканці Воронцівки зазнають перебоїв з водою. Востаннє воду відключили три роки тому. І весь цей час селяни добували живильну вологу — хто як міг.

Як розповіла жителька вулиці Бачуріна Тетяна Балюк, своєї свердловини у дворі немає, тож воду для приготування їжі вона брала в сусідів, а митися й прати їздила до дочки в Красноперекопськ. А її односельчанці з вулиці Коробчука Антоніні Кирнаєвій доводилося ходити до джерела, що від двору за два кілометри, аж на околиці Воронцівки. Звідти жінка на візку возила воду в пластикових пляшках.

Що стосується поливу, то з урожаєм нині в селі тільки щасливчики — ті, в кого у дворі гарний колодязь. Як пояснили у Воронцівці, використовувати в господарстві можна воду із глибини не менш як десять метрів. Такий колодязь викопати вручну не під силу. Потрібна спецтехніка, а найняти її більшості людей не по кишені.

Як пояснила голова сільради Раїса Карась, водозабір у Воронцівці відкрили ще 1965 року, звідси качають воду в Красноперекопськ, Совхозне, Почетне і П’ятихатку. Для забезпечення водопостачання села використовується водонапірна башта системи Рожновського. Такий тип веж почали застосовувати в сільському водопостачанні з 1954 року.

— Цю вежу встановили ще за часів Радянського Союзу, устаткування старе, не витримує навантажень, відмовляє система захисту, горять насоси, — розповідає сільський голова Раїса Карась.

Раніше у Воронцівці вода подавалася тільки вранці та увечері. Причин тому кілька. По-перше, застаріле супутнє обладнання після двох годин роботи перегрівається й відключається. По-друге, після того як у кожному дворі встановили водоміри, багато несумлінних жителів почали самовільно урізатися в систему, в обхід лічильника. Адміністрація, бачачи розбіжність у сумарних показаннях водомірів селян і своїх приладів обліку, встановлених у населеному пункті, прийняла рішення давати воду погодинно — щоб скоротити свої збитки. І, по-третє, багато хто просто перестав платити за воду, а отже, організація, що обслуговує вежу, залишилася без коштів для оплати електроенергії.

Мешканці Воронцівки прийшли на особистий прийом до народного депутата України Олександра Нечаєва — просили посприяти у вирішенні питання забезпечення питного водопостачання їх села. Парламентарій залучив кошти для ремонту глибинного насоса водонапірної вежі. І ось у Воронцівці відбувся перший за три роки пуск води. Щоправда, цього дня всі жителі села користуватися водою не змогли. Необхідно було провести знезаражування та промивання вежі, провести бактеріологічні аналізи й отримати позитивний висновок про можливість використання води.

Сьогодні у Воронцівці вода подається за графіком: з 7.00 до 9.00 і з 18.00 до 20.00. Але, на жаль, ніхто не береться стверджувати, що й надалі водні артерії не пересохнуть. Усе залежить від громади: буде оплата — буде вода.

Народний депутат України Олександр Нечаєв також ініціював благодійну акцію «Разом зберемо першокласника до школи». Кожен першокласник сільських шкіл Красноперекопського, Первомайського, Роздольненського і Чорноморського районів Криму до Дня знань одержав необхідний для навчального процесу набір канцтоварів.

На врочистій лінійці в День знань першокласникам, а це близько півтори тисячі дітей, майбутні випускники вручили подарункові пакети.

— Перше вересня вперше назавжди залишається в пам’яті людини. Тож, наскільки радісно пройде День знань, багато в чому залежить ставлення дитини до навчання. Сподіваюся, що нашу традицію збирати першокласників до школи, дарувати дітям подарунки, щоб перетворити цей день на незабутнє свято, підхоплять і в інших регіонах, — прокоментував основну ідею акції «Разом зберемо першокласника до школи» її ініціатор Олександр Нечаєв.

Крим.

Фото автора.