Закон про референдум — це міна сповільненої дії, яка, здетонувавши, може призвести до зміни державного устрою, можливості узурпації влади та втрати незалежності. Якнайшвидше необхідно змінити цей закон, врахувавши висновки Венеціанської комісії і взявши до уваги напрацювання експертів, науковців та представників політичних сил. Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови парламентського Комітету з питань верховенства права та правосуддя свободівець Олег Махніцький 10 вересня 2013 року під час круглого столу «За чесний референдум», який відбувся у представництві Ради Європи в Україні.
У роботі круглого столу взяли участь українські парламентарії, представники посольства США в Україні, Ради Європи та експерти Коаліції «За чесний референдум». Темою обговорення стали Закон України «Про всеукраїнський референдум» (ухвалений 6 листопада 2012 року) та необхідність внесення змін до нього, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.
Під час дискусії експерти запропонували провести круглий стіл із представниками влади, опозиції, громадськості та експертів із метою розроблення поправок до чинної редакції закону, врахувавши рекомендації Венеціанської комісії. Детально ознайомившись із законом про референдум та висновками до нього, представники Ради Європи акцентували увагу на його нормах, що йдуть урозріз із Конституцією України і закладають можливість для політичних маніпуляцій. Було наголошено на необхідності внесення змін до закону з метою запобігання руйнуванню правової системи держави та приведення норм до європейських стандартів.
У виступі Олег Махніцький зазначив: «Закон «Про всеукраїнський референдум» було ухвалено з грубими порушеннями конституційної процедури та Регламенту Верховної Ради України. Документ суперечить Конституції України та європейським стандартам, утискає вільне волевиявлення громадян, скасовує можливість проведення місцевого референдуму, підриває конституціоналізм та порушує принцип верховенства права».
Свободівець також наголосив на тому, що норми закону суперечать положенням Розділу XІІІ Конституції України та встановлюють можливість зміни Основного Закону, усунувши парламент від процесу, закріплюють недемократичну систему проведення всеукраїнського референдуму, суперечать ст. ст. 57 та 94 Конституції України, дозволяючи неконституційний порядок набрання чинності законами України. Встановлений у документі порядок проведення референдуму не є спрямований на отримання результату, що відображатиме реальне волевиявлення громадян та не містить ефективних механізмів реалізації конституційних прав.