З огляду на важливість підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом щонайменше до кінця листопада робота парламенту базуватиметься на засадах компромісу. Таку думку висловив народний депутат від фракції Партії регіонів Олег Зарубінський. Він також переконаний, що Партії регіонів розкол не загрожує. «Якщо декілька людей викладають думки, що відрізняються від позиції партії, то це ще аж ніяк не означає розколу. Це навіть добре, що вони публічно висловлюють свою позицію», — зазначив О. Зарубінський.
Він також запевнив, що дискусії у Партії регіонів — це звичайна річ. «У нас на засіданнях фракції досить серйозні дискусії відбуваються, часто з підвищенням голосу. Були голосування, коли понад десять наших колег голосували не так, як фракція, але нікого навіть не думали виключати за це з фракції», — зазначив регіонал.
Народний депутат від фракції ВО «Свобода» Андрій Іллєнко наголосив, що свободівці голосуватимуть за потрібні для євроінтеграції закони. Водночас він висловив думку, що заяви про монолітність партії влади не відповідають дійсності. «В Партії регіонів є певні групи, а не цілісна структура. Тому в певні вирішальні моменти вона даватиме збій. І чим ближче до президентських виборів, тим очевиднішим це ставатиме», — підкреслив парламентарій.
Щодо нинішнього тиску з боку Росії, то свободівець сказав, що наших сусідів вже не влаштовує суверенітет України. «Поки Росія існує в форматі країни з імперськими амбіціями, її не влаштовуватиме сам факт існування України. Це треба розуміти. Бо якщо російську владу не влаштовує навіть нинішній український президент, то її не влаштовує існування України як такої», — додав він та не виключив, що після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом Росія посилить свій економічний і політичний тиск.
Народний депутат від фракції «УДАР» Оксана Продан висловила переконання, що Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано. Хоча, на її думку, Росія спробує зробити все можливе, щоб не допустити цього. Однак, сказала вона, поки що українська влада не готова належним чином реагувати на прояви агресії з боку Росії.
Юрій Одарченко (фракція ВО «Батьківщина») наголосив на важливій ролі парламенту в євроінтеграційних та виборчих процесах. Він також не виключив, що найближчим часом у Верховній Раді може бути створена депутатська група або якесь об’єднання, що відкрито виступатиме проти євроінтеграції.
Зліва направо: Олег Зарубінський (народний депутат, ПР), Юрій Одарченко (народний депутат, ВО «Батьківщина»),  Володимир Застава (експерт Інституту Горшеніна), Оксана Продан (народний депутат, ВО «Батьківщина»), Андрій Іллєнко(народний депутат, ВО «Свобода»).
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.