Черговою жертвою кадрової «оптимізації» у Херсоні може стати служба з надзвичайних ситуацій, яка організує та координує ліквідацію наслідків стихійних лих, техногенних аварій та катастроф. Депутати міськради висунули пропозицію реорганізувати міське управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, скоротивши його штат на чверть — з 20 співробітників до 15. І це було б ще півбіди, якби під скорочення не пропонувався чи не найважливіший підрозділ з п’яти фахівців — весь відділ планування та дій у кризових ситуаціях!

 «Такої реформи нам не треба»

Працівники управління від такої «рацпропозиції» у шоці. Вони кажуть: муніципальна служба з надзвичайних ситуацій уже пережила кілька скорочень. І після чергового «обрізання» просто не зможе виконувати свої функції, що є життєво важливими для обласного центру із населенням понад триста тисяч чоловік. Аварії та інші подібні проблеми виникають тут постійно, і відсутність підготовлених спеціалістів, котрі могли б швидко налагодити роботу на місці подій, координувати співпрацю влади та рятувальників може лише зашкодити, а не допомогти.

З приводу скорочення стратегічної ланки управління з НС та ЦЗН у депутатських колах вже розгорілася запекла дискусія. Одні постійні комісії міськради однозначно відхилили ідею, інші висловлюються за те, щоб винести питання на одну з найближчих сесій і обговорити всім депутатським корпусом.

— Наша комісія висловилася категорично проти реорганізації управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міста Херсона. Ми маємо обґрунтовані сумніви доцільності подібної «реформи» з кількох причин. Приміром, у сусідньому Миколаєві аналогічне управління складається з 23 чоловік, не рахуючи співробітників цілодобової Центральної диспетчерської служби. У Херсоні управління з НС та ЦЗН «обсмикали» до того, що там залишається тільки 20 службовців, включно з чотирма диспетчерами, і тепер пропонують звільнити ще п’ятьох, причому не водіїв та прибиральниць, а досвідчених фахівців. Такої реформи нам не треба, — переконаний заступник голови постійної депутатської комісії Херсонської міськради з питань депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку та прав людини Валерій Тернавський.

Де багато господинь, там хата неметена

Що ж до простих херсонців, то якраз вони мають підстави бути незадоволеними роботою муніципальної служби з надзвичайних ситуацій. Щойно над містом пролетить буревій і звалить кілька десятків дерев та знеструмить житлові квартали, як поновлення енергопостачання та прибирання гілок розтягується не на години, а на дні, якщо не на тижні. Адже в управління з НС та ЦЗН навіть власної техніки немає: поки її заправлять та «витягнуть» на вулиці з комунальних підприємств та фірм-підрядників, часу минає чимало, і цієї техніки завжди не вистачає. Та бозна-яке за рахунком скорочення «надзвичайної» служби вочевидь не зробить її діяльність  ефективнішою — швидше навпаки.

Експерти наполягають: замість управління Херсону потрібен потужний центр насамперед з ліквідації наслідків «комунальних» лих, укомплектований транспортом, обладнанням та людьми, котрі вміли б його використовувати. Натомість маємо сили й засоби, розпорошені по десятках «контор», пожежних частин і аварійних загонів, одні з яких підпорядковані місту, інші — облраді, а деякі узагалі перебувають у приватній власності. Зосередити їх в одному місці за нагальної потреби вже складно. А якщо не буде навіть кому зосереджувати?


Херсон.

Факт

Протягом першого півріччя 2012 року у Херсоні сталося 69 техногенних аварій та інших надзвичайних подій із 22 загиблими. За аналогічний період нинішнього року вже маємо 62 НП із 17 загиблими.

ДОСЛІВНО

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Мирон Буба коментує: «На сьогодні в управлінні виникла ситуація, яка може призвести до невиконання у повному обсязі завдань, передбачених Кодексом цивільного захисту України та інших нормативно-правових актів у мирний час та в особливий період».

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Херсона Мирон Буба.

Фото автора