У Дніпропетровську в рамках відзначення 95-річчя з дня заснування Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара на навчальному корпусі фізико-технічного факультету було відкрито меморіальну дошку академіка Михайла Янгеля. В урочистостях взяв участь випускник факультету, президент України 1994—2004 років, почесний доктор ДНУ Леонід Кучма.

Леонід Данилович зазначив, що унікальність Михайла Кузьмича полягала насамперед у тому, що він випередив час, заклавши основи ракетно-космічної могутності всього Радянського Союзу. «Кращим доказом досягнень Янгеля може слугувати те, що 51 ракета СС-18, які американці прозвали «сатаною», донині стоять на бойовому посту в Росії. Рахуються тільки із сильними, до слабкого навіть не дослухаються», — підкреслив він. Екс-президент виокремив особливу рису Михайла Янгеля: довіряти молодим, сміливо висувати їх на керівні посади. Так самого Кучму Янгель призначив технічним керівником випробувань ракет на Байконурі лише в 28 років.

— Ми віддаємо належне мудрості й далекоглядності Михайла Кузьмича, — сказав ректор ДНУ Микола Поляков. — Поєднання фундаментальної підготовки й спеціальних знань з професійних дисциплін, які наші студенти одержують у лабораторіях і на виробництві, дають змогу готувати унікальних фахівців.

Дніпропетровська область.

Наша довідка

Михайло Янгель — видатний учений-механік, творець ракетно-космічної техніки, лауреат Ленінської й Державної премій, двічі Герой Соціалістичної Праці, генеральний конструктор КБ «Південне». Йому належала ініціатива створення в 1951 році фізико-технічного факультету для підготовки інженерів-ракетобудівників у Дніпропетровському держуніверситеті (ДНУ ім. Олеся Гончара).

 

Фото прес-служби ОДА.