Рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ щодо кодифікації виборчого законодавства України стали предметом обговорення на круглому столі, організованому Міністерством юстиції. Участь у заході взяли народні депутати із різних фракцій, представники міжнародних інституцій, громадських організацій, науковці та експерти. Як відомо, вдосконалення виборчого законодавства — один із головних пунктів так званого домашнього завдання, яке маємо виконати для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
Представник Венеціанської комісії з Угорщини Пітер Покзалай висловив сумнів, що дискусію щодо такого важливого питання як виборче законодавство вдасться завершити найближчими тижнями, адже матеріалів дуже багато. На думку експерта, потрібно кодифікувати закон про вибори, а потім зосередитися на розділах щодо окремих перегонів. Водночас він зауважив, що під час підготовки закону на основі міжнародних стандартів не можна нехтувати місцевими традиціями.
На думку ж партії «Батьківщина», яку озвучив Руслан Князевич, усі проблемні моменти закону про вибори народних депутатів мають бути вирішені до початку старту перегонів у п’яти проблемних округах — 15 жовтня. Насамперед, наголосив політик, ці проблеми пов’язані з Центральною виборчою комісією.
«Якщо Центрвиборчком знову буде сформовано однобоко, то діяльність такої комісії породить ті самі проблеми, про які ми нині говоримо. Найбільша з них — невиконання законодавства або виконання у такий специфічний спосіб, який дає апріорі перевагу тій політичній силі, яка контролює центральну, місцеві, окружні та дільничні виборчі комісії. Доти, поки не буде вирішено це питання, решта дискусій навколо необхідності вдосконалення законодавства наштовхуватимуться на практику його реалізації», — наголосив Р. Князевич.
Міністр юстиції Олена Лукаш наголосила, що потрібно дочекатися остаточних рекомендацій від європейських інституцій, які очікуються на початку жовтня. І вже маючи остаточний документ, працювати над виборчим законом. «Адже якщо не врахуємо ті пропозиції, знову зіштовхнемося з тим, що навіть за наявності певного консенсусу політичних сил, не отримаємо сприйняття Венеціанською комісією. Тож матимемо проблему з реалізацією завдань на Вільнюському саміті», — сказала вона.
Водночас народний депутат Дмитро Шпенов (Партія регіонів) зауважив, що на даному етапі не можна однозначно сказати «так» чи «ні» кодифікації виборчого законодавства.
«Систематизація виборчого законодавства — це не простий процес, який потребує науково-експертного аналізу. До того ж європейська практика кодифікації свідчить: єдині підходи до цього питання відсутні. І вирішуються з урахуванням багатьох внутрішніх факторів», — наголосив політик.
 
Довідково
 
Кодифікація — зведення правових норм, що містяться в різних актах, логічно узгоджений нормативно-правовий акт.
 
Дослівно
 
Народний депутат Дмитро Шпенов: «Ми розуміємо важливість кодифікації виборчого законодавства у майбутньому. Сьогодні ж основним завданням вважаємо поліпшення змісту чинного законодавства для досягнення високих європейських стандартів у виборчому процесі».