Діана Галинська з Кіровограда стала єдиною жінкою, якій вдалося пройти перший етап відбору для участі в пілотованому польоті на Марс.
Крім 19-річної Діани попередньо до групи потенційних космонавтів відібрали ще 16 українців. Найстаршим космонавтом може стати 58-річний киянин Володимир Антоненко.
Загалом до голландської компанії Mars One надійшло понад двохсот тисяч заявок із різних країн світу, в тому числі 2340 з України. Mars One — це некомерційна організація, приватний проект, керований Басом Лансдорпом, що передбачає політ на Марс з подальшим заснуванням колонії на його поверхні і трансляцією всього, що відбувається, по телебаченню.
У другому турі на кандидатів чекають скрупульозні медичні обстеження. А під час національного відбору перевірку на придатність уже пройдуть 20—40 кандидатів із кожної країни, відбудеться вибір лідера глядацьких симпатій та учасників, що проводиться фахівцями Mars One.
І нарешті — міжнародні навчання сформованих груп в копії марсіанської колонії, демонстрація своїх здібностей та стійкості у складних умовах і ситуаціях, можливостей співробітництва з іншими. Підготовка відбуватиметься у трьох напрямах — технічна, персональний тренінг і групові навчання — і триватиме сім років, включаючи три місяці проживання в копії марсіанської колонії. У результаті мають залишитися 24 кандидати, які групами по четверо протягом семи років готуватимуться до польоту.
У 2022-му глядачі всього світу зможуть проголосувати за окрему команду. Одна з четвірок і буде обрана для пілотованого польоту до Червоної планети. Там переселенці залишаться до кінця своїх днів, працюючи на спеціальній станції. Поселення для них мають намір зібрати за допомогою роботів, які вирушать на Марс заздалегідь.
Перші марсіанські колоністи мають досягти нашого сусіда по Сонячній системі рівно через 10 років — у квітні 2023-го. Вартість першого польоту Mars One оцінює приблизно в шість мільярдів доларів, кожен наступний політ, що здійснюватиметься раз на два роки, — в чотири мільярди.
Значну частину першої суми організатори розраховують отримати, продаючи права на трансляцію глобального реаліті-шоу, яке розпочнеться вже на етапі відбору учасників.
Кіровоградська область.