Референдуми щодо вступу до Митного чи Європейського Союзу не на часі, наразі в них просто немає потреби. Про це заявив в інтерв’ю «5 каналу» Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
«Референдум можливий, тільки коли ми будемо розглядати питання вступу чи до Митного союзу, або до Євросоюзу, і може виникнути таке питання, що частину функцій нашої держави треба передати в якийсь наддержавний орган, це стосується суверенітету, Конституції, — сказав В. Рибак. — Може, колись і доведеться проводити і питати у народу. А сьогодні що питати? Ми сьогодні нікуди не вступаємо. Ми бачимо, що немає необхідності проводити референдум». На думку В. Рибака, «ще дуже рано говорити про референдум. Але КПУ вирішила провести підготовчу роботу, нехай собі проводить. Це більше політика».
Як відомо, КПУ розпочала підготовчу роботу для проведення референдуму про вступ України до Митного союзу. 6 вересня Окружний адмінсуд Києва заборонив ЦВК надсилати свого представника на збори ініціативної групи щодо проведення Компартією референдуму. «А сьогодні питання немає, щоб розглядати. Україна не вступає ні в Митний союз, ні в Європейський Союз. Там ми спостерігаємо, а тут ми підпишемо, я вірю, Угоду про євроінтеграцію», — заявив Голова Верховної Ради.
Щодо призначення виборів у Києві глава парламенту висловив думку, що і більшість, і опозиція не бажають порушувати це питання.
«Порозуміння щодо дати виборів у Києві серед керівників парламентських фракцій немає. Й опозиція, і більшість не зацікавленні у розв’язанні цього питання», — зазначив В. Рибак. При цьому він нагадав, що Конституційний Суд визначив: чергові та позачергові вибори мають бути проведені в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень.
«Я вже кілька разів ставив (це питання. — Ред.), я запрошував, давайте проголосуємо. Давайте приймемо рішення, якраз кияни просять, але парламент такого рішення не приймає. Тому це не залежить від голови Ради», — сказав 
В. Рибак.
Окрім того, за словами В. Рибака, рішення щодо призначення повторних виборів народного депутата на округах Віктора Балоги та Олександра Домбровського має ухвалити Центральна виборча комісія, оскільки всі судові інстанції вже пройдені.
«По-перше, в бесідах з президентом Литви, представниками парламенту і шанованими керівниками Європейського Союзу питання лікування Юлії Тимошенко не розглядалося. По-друге, є матриця, де розписані пункти зобов’язань, які має виконати Україна. Президент Литви надав мені список пунктів, які ми не виконали, куди, до речі, увійшли питання, які Україна виконала ще минулого тижня. Але пункту, який стосувався б Юлії Тимошенко, там немає», — зазначив В. Рибак.
Він також зауважив, що ані у Президента, ані у глав уряду і Верховної Ради немає можливості законодавчо вирішити це питання.
«І про це знають керівники Європейського парламенту. Тому тут, ймовірно, мова може йти про політичне рішення, але ще раз кажу: я отримав останню виписку з матриці — цього питання там немає», — резюмував глава парламенту.
Як уже повідомлялося, Голова Верховної Ради відвідав Вільнюс на запрошення Голови Сейму Литви минулого тижня.
 
ЦИТАТА
 
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак:
 
«Питання лікування за кордоном екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко немає в переліку зобов’язань нашої країни перед ЄС».