ОСВІТА: Середня школа

«Ми — одна з найосвіченіших націй у світі, ми — народ учнів і студентів», — сказав Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, виступаючи напередодні нового навчального року перед педагогами Київщини.
Тільки в школах навчаються майже 4,5 мільйона дітей (половина з дев’ятимільйонної армії дошкільнят, учнів ЗОШ і ПТУ, студентів вищих навчальних закладів).
«В Україні школа та освіта загалом — не просто одна зі сфер гуманітарного розвитку держави, а, якщо хочете, спосіб життя і розвитку суспільства, — наголосив керівник парламенту. — Фактично весь масштабний пакет із понад 20 економічних і соціальних реформ, ініційованих главою держави, ґрунтується і може бути успішно реалізований лише за умови серйозного реформування освітньої сфери»...
Консолідована позиція парламенту щодо освітньої реформи ґрунтується на головних ідеях, окреслених у щорічному Посланні Президента Верховній Раді. Володимир Рибак у своєму виступі акцентував увагу на кількох основних проблемах галузі.
Зокрема, говорячи про дошкільну та позашкільну освіту, Володимир Рибак зазначив, що дошкільна освіта законодавчо визначена обов’язковою первинною складовою частиною системи безперервного навчання.
Протягом останніх трьох років зросла кількість дитячих садків, малят у них. До кінця 2014-го їх має бути на 100 тисяч більше. А загалом дитсадки відвідують близько 82 відсотків дітей від їхньої загальної чисельності. Позашкільною освітою охоплено понад 1 мільйон 630 тисяч (40 відсотків від загальної кількості учнів). На жаль, близько 85 відсотків установ розташовано в містах.
Протилежна картина в сфері середньої освіти: із 20 тисяч загальноосвітніх навчальних закладів дві третини шкіл розташовані в сільській місцевості. Там навчаються майже 1,5 мільйона учнів, тобто кожен третій.
У парламенті добре відомі проблеми, не розв’язані в середній школі, підкреслив Володимир Рибак. Якщо коротко, вони ось такі.
1. Погіршення здоров’я школярів загалом і молодших учнів зокрема. Серед причин — навчальне навантаження, що дедалі зростає, гіподинамія, нераціональний розклад, недостатнє освітлення в класах, недостатні та неякісні харчування та водопостачання.
2. Підвищеної уваги потребує початкова освіта в сільській місцевості, де в 474 школах I ступеня вчаться до 10 учнів, в 1559 школах I—II ступенів — до 40.
3. Якість підручників, відсутність у вчителя права їх вибирати.
4. Проблеми кадрів, гідної оплати праці, створення сучасної системи підвищення кваліфікації вчителя.
5. Недооцінка виховної складової в освіті, що неминуче призводить до провалів у формуванні особистості. За даними соціологічних опитувань, понад 40 відсотків громадян України стривожені поширенням в учнівському середовищі наркотиків, спиртних напоїв, проявів аморальності, бездуховності.
Головним предметом виховання глава парламенту вважає формування цінностей, які утворюють світоглядний стрижень особистості, служать для неї орієнтирами в житті та діяльності.
 
ДО РЕЧІ
 
Верховна Рада України внесла зміни до своєї постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» та ухвалила рішення провести їх 23 жовтня 2013 року.
 
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак та чемпіон Європи, шестиразовий чемпіон України серед учнівської молоді в авіамодельному спорті категорії F2B Владислав Соколовський (ліворуч) під час Серпневої конференції керівників закладів освіти та педагогічних працівників Київської області.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.