Останні роки в Україні набуває популярності вживання насвая — одного з видів тютюнових виробів, який потрапляє в Україну із країн Середньої Азії. Серед його споживачів — здебільшого молодь. До речі, насвай фактично вільно можна придбати на ринках у вихідців із Середньої Азії, адже в нашій країні торгівля ним, а також його перевезення та виробництво не регламентовано законодавством, що створює загрозу для суспільства. Тому народний депутат від фракції Партії регіонів Геннадій Бобов зареєстрував у Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони виробництва, ввезення, пересилання, перевезення та торгівлі насваєм».
Зокрема, в закони «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» і «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» пропонується внести визначення терміну «насвай», а також заборонити роздрібну та оптову торгівлю цим виробом та ввезення його на територію нашої країни.
Крім того, документом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, якими передбачається за виробництво, ввезення, пересилання насвая штраф від 425 гривень до 17 тисяч гривень або громадські роботи на строк від 20 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. Особа, яка добровільно здала насвай, звільняється від адміністративної відповідальності.
За роздрібну та оптову торгівлю тютюновим виробом накладається штраф від 8,5 тисячі гривень до 17 тисяч гривень з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі, або громадські роботи на строк від 20 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.
За словами автора законопроекту, у країнах колишнього СРСР спостерігається тенденція до створення законодавчих перепон щодо розповсюдження і вживання насвая. Так, у Туркменістані продаж, використання і ввезення його в країну заборонено з 2008 року. В Казахстані, починаючи з 2012 року, законодавці намагаються ввести заборону на виробництво та розповсюдження цього виробу. В Росії насвай заборонено продавати з червня цього року і запропоновано включити його до списку наркотичних речовин.
Довідково
 
Насвай виготовляється з тютюну, вапна, посліду тварин, рослинних олій, клею та інших ароматичних добавок. Іноді до нього додаються наркотичні засоби для збільшення дурманного ефекту. Він вживається шляхом розсмоктування у роті. Цей виріб викликає розслаблення, апатію, запаморочення, гальмування реакції. Серед побічних ефектів — нудота, блювота, пронос, різке слиновиділення. Крім того, насвай може стати причиною захворювань шлунково-кишкового тракту, ясен та зубів, спричинити виразку, гастрит, а також онкологічні захворювання.
Вл. інф.