За допомогою місячника влада Дніпропетровщини сподівається легалізувати трудові відносини в області. Під час семінарів, круглих столів і ярмарків вакансій у містах і районах організатори спробують довести роботодавцям і працівникам переваги прозорої роботи.
Ініціатори заходу вважають, що одним з основних чинників існування нелегальної зайнятості, як і раніше, залишається складна процедура реєстрації трудових відносин у центрах зайнятості. Також свою негативну лепту вносить непоінформованість громадян про вимоги трудового і податкового законодавств.
Виходячи з цього, під час місячника і намічено провести роз’яснювальну кампанію. Роботодавцям розповідатимуть про те, як потрібно дотримуватися процедури прийому на роботу, переконуватимуть створювати нові місця, не порушуючи при цьому законодавчих норм. А громадянам спробують довести, що офіційно працювати все-таки краще, ніж нелегально. Ну й ярмарку вакансій для тих, хто шукає роботі, проведуть.
«Для спрощення процедури легалізації робочих місць, робочий день центрів зайнятості продовжено на три години, — заявив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Володимир Семенюк. — Таким чином ми не тільки закликаємо роботодавців і громадян до узаконювання трудових відносин, а й створюємо додаткові умови для швидкого і комфортного проходження цього процесу».
Молодь зніматимуть і викладатимуть в Інтернет
У вересні в Дніпропетровську стартував спільний проект міської громадської організації «Молоді регіони» і молодіжного інтернет-телебачення «Випускний». Він покликаний стимулювати всіх, хто навчається у школах, училищах і технікумах, до активного дозвілля і здорового способу життя.
Як розповів голова організації «Молоді регіони» Олександр Гордієнко, проект спрямований на різнобічне виховання молоді й організацію їхнього позашкільного дозвілля. «Ми пропонуємо школам і навчальним закладам І—ІІ ступеня акредитації проводити відеозйомку випускних класів під час їх участі в різних соціальних акціях, — зазначив він. — Відеозйомку проводитиме молодіжне інтернет-телебачення Gorod TV, а сюжети викладатимуться в мережі».
Таким чином, про життя певного класу або групи зможе дізнатися весь Дніпропетровськ. А після закінчення навчального року школярі одержать у подарунок відеофільм.
«Наш проект — соціальний, — вважає директор молодіжного інтернет-телебачення «Gorod TV» Катерина Душенкова. — Молодь розповість, яким вона хоче бачити своє улюблене місто та що планує зробити для того, щоб життя у Дніпропетровську стало яскравішим та цікавішим».
Свою участь у проекті вже підтвердили учні кількох шкіл, технікумів і училищ. «Наші хлопці та дівчата з радістю візьмуть участь у проекті «Випускний», — упевнена студентка Дніпропетровського технікуму зварювання й електроніки Юлія Жиленко. — Сучасній молоді дуже не вистачає живого спілкування».
Серед тих, кого зацікавив «Випускний», — Дніпропетровський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів туристичного сервісу. Як розповіла його заступник директора Тамара Кузь, вони планують залучити до роботи батьків вихованців, а також об’єднати проект ще з одним, у якому центр уже бере участь. «Це україно-польський проект «Випускна академія-2», — заявила вона. — У ньому ми розповідаємо нашим польським колегам, яких професій навчаємо своїх вихованців».