Народні депутати, які представляють як більшість, так і опозицію, взяли участь у засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, що відбулося за участі представників Венеціанської комісії. Предметом обговорення стали зміни до законопроекту «Про прокуратуру».
За словами народного депутата від фракції Партії регіонів Віталія Журавського, представники комісії проаналізували текст законопроекту та висловили упевненість, що він стане «гарним підґрунтям для всебічного реформування прокуратури», але водночас зазначили, що мають до нього низку зауважень. Зокрема, запропонували внести зміни до статті, яка регулює підпорядкування прокурорів одного рівня іншим і виконання їх наказів. Тобто законодавчо закріпити норму, відповідно до якої накази прокурорів вищого рівня надаватимуться прокурорам нижчого рівня виключно у письмовій формі. Крім того, прокурорам пропонується дати можливість бути відстороненими від ведення справи у разі незгоди з наказами керівництва. Наразі В. Журавський запевнив, що Верховна Рада належним чином розгляне всі зауваження Венеціанської комісії.
На думку ж опозиційних представників, владний законопроект має «низку системних зауважень та значних недоліків», тоді як опозиційний законопроект (№0886) ґрунтується на європейських принципах. «Насамперед турбує те, що президентський законопроект не мав широкого громадського обговорення і процес його розгляду буде значно довшим, ніж проект, який вже зареєстровано у Верховній Раді. Документ розглянуто в першому читанні, його схвалила Венеціанська комісія, тому доцільніше ухвалити саме його», — переконаний свободівець Олег Махніцький.
У свою чергу, Сергій Сас («Батьківщина») зазначив, що поряд з позитивними сторонами у законопроекті, розробленому владою, закладено непомітні правові механізми, які за своєю суттю та змістом зберігають прокуратуру радянського типу. Крім того, закладено «ручний механізм» набрання ним чинності, про що свідчать норми розділу ІІІ Перехідних положень. «За результатами їх аналізу випливає, що основним їх призначенням є відтермінування набрання чинності законом під різними приводами. Одним із таких приводів є оголошення Вищою кваліфікаційною комісією прокурорів про початок своєї діяльності, що може затягнутися на роки», — наголосив депутат.

Вл. інф.