Голова Верховної Ради України Володимир Рибак (на знімку) упевнений, що Україна виконає взяті на себе зобов’язання, пов’язані з підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом, до листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Про це Голова Верховної Ради заявив в інтерв’ю Першому національному телеканалу.
Інформуючи про зустрічі з керівництвом Литовської Республіки і представниками Європейського Союзу, які він мав минулої п’ятниці під час візиту до Литви, В. Рибак підкреслив, що «на всіх рівнях прозвучала висока оцінка того, що вже виконала Україна за останні два місяці для підписання Угоди. Зокрема, з адаптації українського законодавства до стандартів ЄС».
Однак, зазначив він, ще необхідно прийняти закон про прокуратуру, який уже опрацьовано і він проходить експертну оцінку у Венеціанській комісії, потім — закони про міліцію і незалежне бюро розслідувань. «Це ті законопроекти, які розглядатимуться у вересні та на початку жовтня», — сказав керівник парламенту, додавши, що «таким чином ми невдовзі на 100 відсотків можемо виконати свої зобов’язання».
Водночас В. Рибак повідомив, що під час зустрічей з високими сторонами про подальший хід лікування екс-прем’єр-міністра Ю. Тимошенко не йшлося. Він переконаний: це питання перебуває за межами Верховної Ради і лежить у юридичній площині. Також глава парламенту нагадав, що двічі ставив на голосування проект статті Кримінального кодексу про декриміналізацію і двічі її не підтримали парламентарії, у тому числі — представники опозиційних фракцій. Нині це питання, сказав В. Рибак, піднято на вищий рівень — глави держави, представників ЄС.
Відповідаючи на запитання, чи вплине підписання Угоди з ЄС на відносини з північним сусідом, В. Рибак наголосив, що Росія — наш стратегічний партнер і ми будуватимемо наші відносини на взаємній вигоді.
Керівник парламенту нагадав також, що Президент особисто очолив процес підготовки до підписання Угоди, не відкидаючи при цьому необхідності подальшого розвитку діалогу з Росією.
 
Цитата
 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Ми не драматизуємо ситуацію. З Росією нас зближують вікові традиції і зв’язки, економічні й культурні. Це наш стратегічний партнер, у Росії наш ринок. Ми будуватимемо наші відносини на взаємній вигоді».
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.