На цьому наголосив Президент Віктор Янукович в інтерв’ю телеканалу «Україна». Глава держави нагадав, що вже підписано низку документів, які визначають статус України у відносинах з Митним і Євразійським союзами.
«Що стосується референдуму, про який весь час говорять і яким лякають усіх, то він необхідний у перспективі, коли йтиметься про вступ до того чи іншого співтовариства, за якого нам потрібно буде делегувати частину наших суверенних прав, передбачених Конституцією. І ось тут, звичайно, тільки український народ може прийняти таке рішення», — цитує слова Президента його прес-служба.
Водночас В. Янукович зауважив, що наша держава йде шляхом євроінтеграції уже багато років. «Ця осінь — проміжний етап, який підіб’є підсумки того, що було зроблено не просто за останні роки, а, можна сказати, за великий період часу, відтоді як було прийнято стратегічне рішення, що Україна йде шляхом європейської інтеграції», — сказав він.
За словами глави держави, документи, заплановані до підписання на саміті «Східного партнерства», фактично відобразять глибину тієї інтеграції, якої досягла Україна і яка дозволить іти далі.
Крім того, відповідаючи на запитання щодо реформи МВС, Президент наголосив, що відомство очікує розподіл функцій. «Наприклад, одна з функцій — це слідство. Новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає створення національного слідчого органу», — сказав він.
В. Янукович відповів також на запитання щодо майбутньої президентської кампанії. За його словами, нині всі свої сили він спрямовує на те, щоб економічна криза менше проникала в нашу країну і негативно впливала на економіку. «Я виконую ту програму, з якою йшов на вибори в 2010 році. Коли я відзвітую за цією програмою перед українським народом, а я думаю, що звіт буде вже у 2014 році... тоді я прийму рішення з цього питання», — сказав він.
Водночас в інтерв’ю всеукраїнському аналітичному журналу «Олімпійська арена» Президент наголосив: завдання держави — сприяти популяризації спорту на всіх рівнях, і не лише професійного. «Здоров’я нації, кожного українця — це основа щасливого та довгого життя. Держава робитиме все можливе, щоб кожен громадянин у будь-якому куточку країни мав можливість активно займатися фізичною культурою». За його словами, потрібно знайти методи заохочення українців до здорового способу життя, охопити якнайбільше громадян масовим спортом.
«Я виступаю за те, щоб кожен українець у міру своїх можливостей брав участь у популяризації спорту в нашій країні. Щоб батьки віддавали своїх дітей у спортивні секції, а влада створювала умови, щоб ці секції були доступними. Спорт потрібно підтримувати на всіх рівнях», — підкреслив В. Янукович.
Що стосується стратегічних завдань, то, на переконання Президента, Національний олімпійський комітет разом з урядом повинні сконцентруватися на розвитку сучасної інфраструктури для спортсменів. Водночас, як зазначив глава держави, потрібно зосередити увагу на роботі з молоддю.
Глава держави переконаний: спортивний досвід не завадить будь-якому політику. Він розповів журналістам про свої спортивні уподобання й захоплення тенісом. За словами керманича, заняття тенісом, розуміння тактики гри допомагають йому в роботі. «У політиці, як у спорті, головне — це стратегія перемоги, план виграшної боротьби. Якщо у спорті перемога — це твій виграш, на світовій арені це — перемога країни, то в політиці в результаті перемоги твоєї команди виграє український народ. Але і в спорті, і в політиці потрібно вибудовувати стратегію перемоги, аналізувати свою гру та гру суперника», — сказав він.
«Спортивна підготовка — це, передусім, витривалість, чудова фізична форма, воля до перемоги і командна робота — навіть у такому індивідуальному виді спорту як теніс», — додав В. Янукович.
 
Дослівно
 
Президент Віктор Янукович: «Я не можу розділити український народ на прихильників і опонентів. Я зобов’язаний працювати на всю країну. І сьогодні для мене немає різниці, де живуть люди — в тому або іншому регіоні».