Останнім часом правоохоронні органи Херсонщини накрив вал скарг від громадян, котрі уклали з підприємцями договори про ремонт квартир, виготовлення та встановлення вікон, дверей тощо. Проте, сплативши чималий аванс, вони не можуть дочекатися виконання зобов’язань. І це, схоже, стає масовим явищем!
— Тільки протягом останніх трьох місяців отримали 63 скарги на приватних підприємців з приводу ухиляння ними від виконання договірних зобов’язань. Як не прикро, у 25 випадках скарги виявилося неможливо розглянути по суті, оскільки за адресою, вказаною в примірниках угод, підрядник або давно не проживав, або про нього тут взагалі не чули, — розповідає начальник Інспекції з питань захисту прав споживачів Херсонщини Галина Танань. — В одному випадку підприємець з обласного центру, котра брала аванси на виготовлення меблів (на неї одну надійшло 15 скарг), просто перереєструвала свій офіс на інше ПП, і тепер вона приймає від довірливих городян нові замовлення.
На злодійкуватих ділків споживачі пишуть заяви не тільки в Інспекцію з питань захисту прав споживачів, а й до міліції. Там визнають, що заявники стали жертвами кримінального злочину — обману. Але тяжким він не є, тому навіть у випадку встановлення місця проживання та вини підозрюваного підприємця його не братимуть під варту, і вирок винесуть «символічний»: один-два роки позбавлення волі з іспитовим терміном, або штраф. Звичайно, гроші також зобов’яжуть повернути, однак відсотків за користування ними платити не доведеться.
Щоб не вскочити в халепу, фахівці радять споживачам не орієнтуватися тільки на оголошення в газеті чи інформацію з рекламних листівок. Перш ніж спокушатися на дешевину, варто перевірити, чи є у замовника реклами офіс, скільки він працює на ринку і які відгуки про його роботу. Для цього треба просто посидіти годину в Інтернеті, пошукати відгуки на форумах, і все стає зрозумілим: адже ображені замовники не прогавлять нагоди викласти у Всесвітню мережу «компромат» на того, хто їх обдурив.
Херсон.