Унікальну змогу попрацювати «в команді» лауреата Нобелівської премії, німецького біофізика Ервіна Неєра отримали вихованці Академічного ліцею імені Олега Мішукова при Херсонському державному університеті.

Одинадцятикласники Ігор Пекеліс та Антон Лисенко, котрі поглиблено вивчають біологію та хімію, успішно пройшли співбесіду й отримали запрошення взяти участь у новому міжнародному проекті Малої Академії наук України — стажування на базі Експериментальної лабораторії Xlab у місті Геттінгені. Окрім прослухування спецкурсів вузівського рівня з генетики, молекулярної хімії, мікробіології, вони брали участь у складних дослідах з нейрофізіології та ставили цікаві експерименти саме за програмою Ервіна Неєра.

З далекого Ізраїлю нещодавно повернулися й десятикласники-ліцеїсти Олександра Бабич та Микита Вереітінов. Вони також вибороли право пройти практику, прослухати курс лекцій та побувати на практичних заняттях у п’яти кращих вишах Єрусалима, Тель-Авіва, Хайфи, Тетанії й Тиверії у рамках проекту «Інтелектуали майбутнього» Ізраїльського культурного центру, поспілкуватись із студентами-репатріантами і відвідати їхні кампуси (гуртожитки).

Директор Академічного ліцею імені Олега Мішукова при ХДУ Тетяна Томіліна каже, що участь вихованців навчального закладу у таких престижних міжнародних проектах є переконливим свідченням якості знань та гарної підготовки ліцеїстів. 

Однак регулярні виїзди на практику та стажування у рамках програм обміну до Франції, Англії, тієї ж Німеччини та Швеції для херсонських хлопців і дівчат стали звичною справою, і «мовного бар’єра» для них не існує. Адже спілкування в ході таких виїздів зазвичай ведеться англійською, а учні старших класів ліцею володіють нею вільно, невимушено спілкуючись із закордонними ровесниками і чудово розуміючи зміст лекцій викладачів іноземних коледжів та університетів.

Ліцеїстка Олександра Бабич у науковому центрі Єрусалимського університету.

Фото з архіву Академічного ліцею при ХДУ.