Цьогоріч виповнюється сорок років з початку будівництва Рівненської АЕС. За цей час зведено чотири сучасні енергоблоки, які здатні забезпечити електроенергією чотири такі області, як Рівненська. Виросло красень-місто — Кузнецовськ.
Щороку Рівненська АЕС виробляє понад 17 млрд. кВт/год електроенергії, що становить 9 відсотків загальної енергогенерації в Україні і 20 відсотків від виробництва атомними електростанціями.
— У діяльності Рівненської АЕС безпека є безумовним пріоритетом. Високий рівень безпеки станції неодноразово визнавався експертами МАГАТЕ, ВАО АЕС, — розповідає генеральний директор станції, депутат Рівненської обласної ради Павло Павлишин (на знімку). — Велика робота проводиться на нашій станції з продовження експлуатації енергоблоків у понадпроектний період. У 2010 році вперше в Україні була отримана ліцензія на понадпроектну експлуатацію енергоблоків №№ 1, 2. Цей безцінний досвід сьогодні використовується для подовження терміну експлуатації третього енергоблока.
— Колектив Рівненської АЕС — це вісім тисяч висококласних спеціалістів, які мають відповідні знання і досвід. Щорічно проводиться навчання та підтримання їх кваліфікації у навчально-тренувальному центрі з використанням багатофункціональних і повномасштабних тренажерів, — продовжує Павло Павлишин. — Вироблені РАЕС кіловати повертаються в область, район, місто у вигляді бюджетних відрахувань і централізованих перерахувань коштів на розвиток інфраструктури регіону. Тільки торік на ці цілі населені пункти зони спостереження отримали близько 20 мільйонів гривень, цього року очікується збільшення фінансування до 35 мільйонів гривень.
Свого часу Рівненська АЕС будувалася для експорту електроенергії. Сьогодні її завдання — внутрішній ринок. 
У перспективі — насичення електроенергією центральних районів України. Саме для цього виконується реконструкція розподільних пристроїв під споруджувану лінію електропередач «РАЕС — підстанція «Київська». Впровадження цієї лінії дозволить «атомці» працювати на повну потужність.
Атомна енергетика — це не просто постачання населенню електрики і тепла, це високотехнологічна галузь економіки, яка вимагає створення інтелектуальних робочих місць, розвитку нових технологій, супроводу науковими, проектними організаціями. 
У день 40-річчя з початку будівництва Рівненської АЕС рівненські атомники пишаються тим, що кіловати атомної станції виробляються безпечно, екологічно чисто й економічно ефективно.
Рівненська область.
Фото Іванни КОВБ.