Майже половину шахрайств, скоєних від початку року на Дніпропетровщині за допомогою телефону, є успішними. І це тільки за офіційними, зареєстрованими випадками. Суми, на які зловмисники «карають» довірливих громадян, становили від восьмисот гривень до чотирьох тисяч євро. Про це розповів днями інспектор управління громадської безпеки ГУМВС України в області Павло Єрашов.

З початку року зареєстровано 110 звернень громадян за фактами телефонного шахрайства. Лише в 60 випадках злочини не було доведено до кінця. Найбільше таких фактів — у Дніпропетровську (25),  Дніпродзержинську (17), Кривому Розі (6), Жовтих Водах (5) і Новомосковську (3).

«У більшості випадків злочинці дзвонили людям у нічний чи вечірній час на домашній або мобільний телефон, розповідаючи про те, що їхні родичі чи друзі вчинили ДТП, крадіжку або завдали тілесні ушкодження, — зазначив Павло Єрашов. — Виручити «винного» можна було за винагороду».

Апетити зловмисників сягали кількох тисяч євро. У 31 випадку потерпілі переказали гроші на вказані банківські картки, в шести — поповнювали рахунки мобільних телефонів, у 12 епізодах шахраї самі приходили за грошима.

Так, 21 серпня до Жовтневого райвідділу міліції Дніпропетровська звернулася місцева мешканка. Напередодні ввечері їй на мобільний зателефонував невідомий. Назвався співробітником правоохоронних органів, розповів, що її сина затримано міліцією за завдання тілесних ушкоджень. Пообіцяв «вирішити» питання за чотири тисячі гривень. Що їх жінка й заплатила.

«Під час переговорів не бійтеся запитувати, ставте уточнюючі й навіть провокуючі запитання. Не погоджуйтеся на те, що здаватиметься вам підозрілим, — радить інспектор. — Справжній співробітник міліції завжди представляється, називає контакти, куди потрібно перетелефонувати й дізнатися, чи справді він там працює».

Також правоохоронці рекомендують при користуванні Інтернетом не залишати особистих контактів. А якщо вам зателефонували, можна сказати, що передзвоните, і покласти трубку. А в цей час зателефонувати родичам і повідомити міліцію.

Дніпропетровська область.