У лютому цього року ми повідомляли про те, що у справі «Еліта-Центру» настав період переносів і затримок, які врешті-решт складають враження, що вона не закінчиться ніколи. Мало того, чим довше вона тягнеться, тим менше сподівання, що винуватих буде покарано, а права потерпілих відновлено. Хоча все робиться для того, щоб в останніх підтримувати ілюзію торжества справедливості, оскільки ті, кого вони вважають організаторами гучної афери, формально перебувають у стані несвободи — під вартою. Однак саме тримання обвинувачених під вартою, всупереч вимогам кримінально-процесуального законодавства, врешті може поховати надію потерпілих на справедливий фінал багаторічного розслідування, «плоди» якого зібрано у понад 702 пухкі томи.
На користь такого песимістичного прогнозу свідчить і прийняте 22 серпня рішення Апеляційного суду м. Києва, яким скасовано ухвалу Подільського районного суду м. Києва від 22 липня 2013 р. про повернення обвинувального акта прокурору через невідповідність цього документа вимогам закону, а справу передано назад до Подільського суду.
Дежа вю! Трохи більше як півроку тому відбувалося те саме — справу передавали від слідчого до прокурора, а тоді — до суду, повертали слідчому, який визнав неможливість виконання судових приписів, повертали прокурору, передавали іншому суду, позивалися до того ж Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності. Все це нагадувало відому гру в наперстки, бо складно було впильнувати, під яким із трьох наперстків системи кримінального правосуддя ховаються оті сотні томів справи.
Зрозуміло, що поки особи, наділені повноваженнями на цю гру, півроку передавали матеріали провадження одна одній, знову спливли всі законні терміни тримання головного обвинуваченого у цій справі Олександра Шахова під вартою. Хоча про законність строків говорити не доводиться, оскільки збігли вони ще 2 січня 2013 р., коли після 6 років слідства, триразового повернення на додаткове розслідування, сторона обвинувачення все ніяк не могла вручити підозрюваному тоді О. Шахову обвинувальний акт. 28 квітня 2013 р. Подільський районний суд продовжив строк тримання О. Шахова під вартою ще на 60 днів, тобто до 27 червня 2013 р. Таким чином, у переддень свята Конституції України він мав вийти на волю, якщо б тільки не почався розгляд справи.
Оскільки судове засідання 27 червня не відбулося до 18.00, адвокат О. Шахова Віктор Грицюк подав до СІЗО клопотання про звільнення підзахисного 
з-під варти. І от диво вітчизняного судочинства й торжества конституційних прав і свобод громадян! Розгляд справи так і не розпочався, а обвинувачений так і залишився за ґратами...
Тут варто згадати, що після набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України, одностайно визнаним вітчизняними і міжнародними експертами рішучим кроком до реалізації принципів змагальності сторін та ідеалів гарантування прав і свобод громадян, правники висловлювалися, що його нормативний потенціал реалізується протягом року чинності. Однак, як бачимо, як сиділи підозрювані та обвинувачені роками без суду, а у випадку О. Шахова — часом і без правової визначеності (без обрання запобіжного заходу), так і далі сидять...
Тим часом довгобуд «Еліта-Центру» законсервовано, а довгосуд триває... Розкрадені рештки будинків руйнуються, а потерпілі втрачають віру в правосуддя, яку штучно підживлюють триманням обвинуваченого О. Шахова під вартою.