Співпраця з ЄС є консолідуючим фактором для українського суспільства. Україна докладає послідовних зусиль до забезпечення прогресу в реалізації реформ. Зокрема, здійснюється робота щодо вдосконалення виборчого законодавства та системи правосуддя, а також активізації процесу реформ відповідно до Порядку денного асоціації Україна — ЄС. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічей у Вільнюсі з Високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Кетрін Ештон і Європейським комісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле. 
Верховна Рада України підтримує якнайшвидше підписання Угоди про асоціацію, що було підтверджено у відповідній заяві, схваленій конституційною більшістю 22 лютого нинішнього року, сказав Володимир Рибак.
Голова Верховної Ради запевнив, що український парламент готовий врахувати рекомендації щодо приведення національного законодавства у відповідність до стандартів ЄС та до ратифікації Угоди у стислі терміни після її підписання.
Під час зустрічі з Ш. Фюле (на знімку ліворуч) Європейський комісар звернув увагу на те, що Україна має зробити все, аби конструктивна співпраця політичних сил, яка є сьогодні в процесі підготовки до підписання Угоди про асоціацію, продовжилася після її підписання.
«Європейська інтеграція України — це наш цивілізаційний вибір, це план розвитку України, і саме на асоціацію з Європейським Союзом керівництво країни зробило ставку». На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час учорашньої зустрічі з Головою Сейму Литовської Республіки Відасом Гедвіласом (на знімку праворуч) у Вільнюсі. Керівник українського парламенту в ході робочого візиту обговорив з главою Сейму стан реалізації завдань, які стоять перед Україною для забезпечення підписання Угоди про асоціацію.
В. Рибак підкреслив, що на різних рівнях є «усвідомлення того, що для створення сприятливих умов для підписання Угоди потрібне подальше просування системних реформ».
Зокрема, сказав В. Рибак, йдеться про ті сфери, які постійно перебувають у полі зору ЄС: реформа правосуддя, побудова стабільної виборчої системи, боротьба з корупцією, покращення ситуації у бізнес-середовищі.
Він підкреслив важливість для України лібералізації візового режиму, «оскільки це один із ключових пріоритетів євроінтеграційного курсу нашої держави, як і створення зони вільної торгівлі для запровадження Україною європейських стандартів та здійснення внутрішніх соціально-економічних реформ».
На думку керівника українського парламенту, справжнім досягненням Вільнюського саміту «Східного партнерства» для України стане підписання Угоди про асоціацію і досягнення прогресу у візовому діалозі з Європейським Союзом.
Голова Верховної Ради України подякував керівництву Литви, особисто пану В. Гедвіласу і колегам-парламентаріям національного і європейського парламентів за підтримку в реалізації Україною євроінтеграційного курсу, запевнивши, що українська сторона зацікавлена у продовженні активного двостороннього діалогу і контактів як на високому політичному рівні, так і між парламентами України і Литви.
У цьому контексті В. Рибак позитивно відзначив продовження активної діяльності Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму і Сенату Республіки Польща і Сейму Литви.
«З огляду на головування України у 2013 році в ОБСЄ, а Литви — в Раді Європи, вважаю, що друга половина нинішнього року повинна відзначитись продовженням інтенсивного діалогу між нашими парламентами, передусім — на рівні «груп дружби» та Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України і Сейму Литовської Республіки», — сказав В. Рибак. Окремої уваги, на його думку, заслуговує необхідність розвитку прямого діалогу між відповідними комітетами парламентів двох країн.
В. Рибак наголосив на зацікавленості української сторони в подальшому поглибленні міжпарламентських контактів як на рівні національних законодавчих органів двох країн, так і в рамках взаємодії у Парламентській асамблеї Ради Європи і ОБСЄ. «Вважаю, що взаємна підтримка в цих авторитетних інститутах була б вигідною як Україні, так і Литовській Республіці», — зазначив керівник українського парламенту. Як засвідчила зустріч, литовські парламентарії також налаштовані на активну розбудову відносин з українськими колегами: до відповідної парламентської групи дружби увійшло 66 литовських депутатів із 141.
В. Гедвілас висловив упевненість, що Угоду про асоціацію в листопаді буде підписано. При цьому він повідомив, що постійно має зустрічі та перемовини з колегами із європейських парламентів. «Відбуваються розмови, в яких ми переконуємо про необхідність набуття Україною асоційованого членства», — сказав Голова Сейму. За його словами, Швеція, Фінляндія, Данія, Естонія, Латвія та Бельгія позитивно ставляться до майбутнього підписання Угоди.
Водночас В. Гедвілас зауважив, що Україну попереду очікує велика робота у питанні ратифікації майбутньої Угоди парламентами європейських країн.
Під час зустрічі литовська сторона внесла пропозицію розглянути можливість входження до Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща-Литва парламенту Молдови.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ДослІвно
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
— У підходах до розбудови взаємодії з Європейським Союзом збігаються позиції всіх гілок влади. Європейський вибір — це спільна основа політичної програми провідних парламентських сил, а також ланка, яка об’єднує українське суспільство.
 
На знімку (на передньому плані): Голова Верховної Ради України Володимир Рибак та Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Кетрін Ештон під час зустрічі у Вільнюсі. 
Пані К. Ештон дала високу оцінку роботі, яку виконала Верховна Рада за останній пленарний тиждень. Вона висловила вдячність Голові Верховної Ради за його особистий внесок в організацію роботи парламенту.