Вечірнє засідання 5 вересня

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак поінформував, що під час погоджувальної наради керівники фракцій досягли згоди стосовно ухвалення законопроекту «Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VІІ скликання в деяких одномандатних виборчих округах у зв’язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року».
Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія зазначив, що йдеться про повторні вибори народних депутатів України у п’яти одномандатних виборчих округах — №94, №132, №194, №197, №223. «Законопроект №2971-Д — це єдиний узгоджений документ», — сказав він та повідомив, що фракції домовилися про проведення повторних виборів 15 грудня 2013 року.
334 народні депутати підтримали пропозицію головуючого про ухвалення цього законопроекту без обговорення та одразу за основу і в цілому.
Далі парламентарії схвалили в цілому низку законів, спрямованих на спрощення умов ведення бізнесу. Зокрема, змінами до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків) передбачена можливість подання заяви про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування державному реєстратору як додатка до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця.
Ще одним законопроектом вносяться зміни до Податкового кодексу щодо порядку подання реєстраційної заяви про добровільну реєстрацію платника податку на додану вартість та подання заяви про обрання спрощеної системи оподаткування. А схваленим в цілому законо-
проектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно охорони дитинства, зокрема, встановлюється, що опікуни та піклувальники не мають права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, крім випадків, коли таке спілкування може завдати шкоди життю та здоров’ю дитини чи за рішенням суду суперечить інтересам дитини.
У цілому ухвалено також законопроекти про Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму на 2013—2017 роки; про внесення змін до законів «Про архітектурну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»; про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення.
У першому читанні схвалено проекти законів «Про внесення змін до деяких законів України щодо видачі дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця»; про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання залучення інвестицій та про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013—2017 роки.
Натомість проект закону про реформування друкованих засобів масової інформації парламентарії відправили до профільного комітету на доопрацювання.
Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, на розгляді перебувало три законопроекти на цю тему. «Усі вони мають чимало конструктивних положень, які дадуть змогу зрушити ситуацію з роздержавленням засобів масової інформації з місця. Проаналізувавши їх, робоча група дійшла спільної думки про доцільність направлення одного із законопроектів, під реєстраційним №2600, до комітету на доопрацювання, щоб можна було рухатися далі», — сказав М. Томенко й додав, що, крім народних депутатів, в роботі над цим документом також зможуть узяти участь представники професійних спілок та редакційних колективів.