Майже половина шкільних товарів, які продають до 1 вересня, не відповідає стандартам якості. Про це вчора під час прес-конференції повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.
Підтвердила його слова і  заступник голови Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Ольга Соколова. Після перевірок цією установою шкільних товарів, з’ясувалося, що на дітях у нас таки економлять.
 «Підстилка в дитячому взутті має бути тільки шкіряною, а вона була в більшості випадків синтетичною. У верхньому одязі вміст поліаміду становить понад 70 відсотків. Законодавство допускає не більш як 40. Підкладки в шкільних костюмчиках були також синтетичні, що заборонено. Дитячі шкарпетки мають бути з бавовни, натомість більшість з них була із синтетики. У деяких канцелярських товарів (фломастерів, гелевих ручок, пластиліну) сплив термін придатності. У ранцях ми виявили грубі виробничі дефекти — неправильно прикріплена фурнітура. А це саме те, що може нести потенційну загрозу здоров’ю дитини. Усю виявлену неякісну продукцію було знято з реалізації».
Вражає те, що, за словами Ольги Соколової, загалом аж 44 відсотки від усієї перевіреної шкільної продукції виявилися неякісними. «І це не зважаючи на те, що про перевірку, згідно з чинним законодавством, підприємців повідомляли за 10 днів», — додає Юрій Павленко. Він переконаний, що цю норму щодо підприємств, які мають справу з дитячими товарами, слід скасувати й посилити контроль.
Водночас не менше, ніж неякісні шкарпетки і черевики, Уповноваженого з прав дитини непокоїть наближення до шкіл кіосків, де продають алкоголь та сигарети. За словами Юрія Павленка, норма про те, що кіоски, де можна придбати такі недитячі товари, не повинні бути ближче, ніж за 300 м від шкіл, три роки тому зникла із закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Тепер МАФи із широким асортиментом товарів для тих, кому за 18, знову окупували школи. Наївно було б гадати, що в цих кіосках дорослі товари, які є основою прибутку, ніколи не потрапляють до рук підлітків. Тому Юрій Павленко звернувся до представників місцевої влади з відкритим листом, у якому просить чиновників на місцях не допускати алкоголь під ворота шкіл. Ініціатива, без сумніву, прекрасна. Питання лише в тому, чи не зустрінуться вони з ним дорогою додому.